Warning: Use of undefined constant ‚WPLANG’ - assumed '‚WPLANG’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/przepis/domains/www.przepisnazdrowie.pl/public_html/wp-config.php on line 68 Warning: Use of undefined constant ‚pl_PL’ - assumed '‚pl_PL’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/przepis/domains/www.przepisnazdrowie.pl/public_html/wp-config.php on line 68 Zupa z czerwonej soczewicy z pieczarkami i porem - inspirowana kuchnią ayurvedyjską. - KULINARNE PODRÓŻE

Zupa z czerwonej soczewicy z pieczarkami i porem – inspirowana kuchnią ayurvedyjską.

Wiosna jeszcze nie rozgościła się w pełni więc podaję przepis na rozgrzewającą zupę z dużą zawartością żelaza. Dobrze jest łączyć produkty zawierające żelazo z naturalnymi formami witaminy C, ponieważ lepiej się wtedy przyswaja.

Zupa z soczewicy, którą dziś proponuję, jest tak samo smaczna i zdrowa, jak i łatwa w przygotowaniu, więc do dzieła!

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • kilka pieczarek
  • jeden por
  • 2 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • cytryna

zupa z czerwonej soczewicy z pieczarkami i porem

Soczewicę gotuję razem z drobno pokrojonymi ziemniakiami w 6 szklankach wody około 20-25 minut. Czekam aż ziemiaki będą miękkie, a soczewica się rozgotuje. Następnie dodaję, podsmążone wcześniej, drobno pokrojone pieczarki z porem, solą i chili. Wszystkie składniki gotuję jeszcze 5 minut
i podaję z natką pietruszki i skropione cytryną.

One Response

  1. askaf 11 kwietnia 2012

Leave a Reply