Zupa krem z dyni
Jesień to sezon na dynie. Rodzina obdarowała mnie pomarańczowymi niewielkim dyniami i szukałem inspiracji, żeby spróbować czegoś nowego. W jednym z przepisów kuchni amerykańskiej zwróciłem uwagę na połączenie dyni z musztardą co początkowo mnie zdziwiło, ale postanowiłem zaryzykować. Połączenie to wypadło zaskakująco dobrze i namawiam do jego wypróbowania.
- kawałek dyni
- 1-2 pory
- 1-3 marchewki
- musztarda miodowa
- kilka ząbków czosnku
- Dynię umyłem, obrałem i pokroiłem na spore kawałki.
- Podobnie postąpiłem z porami i marchewką. Warzywa wrzuciłem do szybkowara, posoliłem i zalałem wodą tak, aby je minimalnie przykryć.
- W szybkowarze gotowałem warzywa przez około 5 minut, jeśli będziesz to robić w garnku, to zajmie to nieco więcej czasu.
- Po ostudzeniu warzyw, dodałem do nich kilka ząbków czosnku, kilka łyżeczek musztardy miodowej, pieprz oraz kilka kropel sosu z papryczek habanero.
- Potem tylko zmiksowałem wszystko blenderem i zupa gotowa. Opcjonalnie można dodać do zupy prażone pestki dyni, natkę pietruszki i kilka kropel oliwy. Smacznego!
Bardzo smaczna i szybka do zrobienia zupa. A musztarda nadaje jej ciekawego posmaku. Polecam 🙂
Pycha!