Ziemniaki zapiekane z serem panir

Dzisiejsza potrawa powstała pod wpływem inspiracji z książki Adiraja Dasa „Kuchnia Kryszny – Indyjskie potrawy wegetariańskie”. Zatęskniliśmy za Indiami i smakiem paniru, więc na niedzielny obiad zrobiłem przepyszną zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem sera panir, którą szczerze polecam 🙂

Przepis na panir znajdziecie tutaj „Ciecierzyca z panirem”.

Składniki:

  • 4-6 średnich ziemniaków pokrojonych w cienkie 2-3 mm plasterki, tyle żeby wystarczyło na pokrycie spodu blaszki w której przygotujesz zapiekankę
  • 150-200 g paniru (z około 2-3 litrów mleka)
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 400-500 ml kwaśnej śmietany
  • szczypta asafetidy
  • 2 łyżki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • sól

zapiekanka z panirem

Pokrojone w plasterki ziemniaki ułożyłem na spodzie okrągłej blaszki i posypałem je solą, pieprzem, asafetidą oraz skropiłem oliwą. Następnie dodałem posiekaną natkę, krążki czerwonej cebuli oraz pokruszony panir. Całość zalałem śmietaną wymieszaną z kurkumą. Jeśli śmietana będzie zbyt gęsta, żeby równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu zapiekanki możesz rozcieńczyć ją woda.

Całość przykryłem aluminiową folią  i zapiekałem w temperaturze 200 C przez około 45 minut. Po tym czasie zdjąłem folię i wstawiłem blaszkę na dodatkowe 15 minut, aby góra się lekko zarumieniła.

Jeśli chcesz przygotować większą porcję zapiekanki możesz zamiast jednej warstwy składników zrobić na przykład trzy. Smacznego 🙂

 

2 komentarze

  1. Aska 1 lutego 2013
    • Filip 1 lutego 2013

Leave a Reply