Dzisiejsza potrawa powstała pod wpływem inspiracji z książki Adiraja Dasa „Kuchnia Kryszny – Indyjskie potrawy wegetariańskie”. Zatęskniliśmy za Indiami i smakiem paniru, więc na niedzielny obiad zrobiłem przepyszną zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem sera panir, którą szczerze polecam 🙂
Przepis na panir znajdziecie tutaj „Ciecierzyca z panirem”.
Składniki:
- 4-6 średnich ziemniaków pokrojonych w cienkie 2-3 mm plasterki, tyle żeby wystarczyło na pokrycie spodu blaszki w której przygotujesz zapiekankę
- 150-200 g paniru (z około 2-3 litrów mleka)
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- 1 średnia czerwona cebula
- 400-500 ml kwaśnej śmietany
- szczypta asafetidy
- 2 łyżki kurkumy
- szczypta pieprzu
- sól
Pokrojone w plasterki ziemniaki ułożyłem na spodzie okrągłej blaszki i posypałem je solą, pieprzem, asafetidą oraz skropiłem oliwą. Następnie dodałem posiekaną natkę, krążki czerwonej cebuli oraz pokruszony panir. Całość zalałem śmietaną wymieszaną z kurkumą. Jeśli śmietana będzie zbyt gęsta, żeby równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu zapiekanki możesz rozcieńczyć ją woda.
Całość przykryłem aluminiową folią i zapiekałem w temperaturze 200 C przez około 45 minut. Po tym czasie zdjąłem folię i wstawiłem blaszkę na dodatkowe 15 minut, aby góra się lekko zarumieniła.
Jeśli chcesz przygotować większą porcję zapiekanki możesz zamiast jednej warstwy składników zrobić na przykład trzy. Smacznego 🙂
Chętnie wypróbuję ten przepis !
mleko, gaza i cytryna; panir szybko się robi 🙂