Zielona brukselka z czerwonym ryżem

Zielona brukselka z czerwonym ryżem

Moje najwcześniejsze wspomnienia dotyczące brukselki, związane są z zupą warzywną. W gęstej zawiesistej zupie, pełnej rozgotowanych warzyw takich jak marchew, pietruszka i ziemniaki, pływały zielone, kuliste brukselki. O dziwo smakowały mi! A chyba nie jest to ulubione warzywo dzieci 😉 Może dlatego, że pochodziła z mrożonki i jej gorzki smak był przez to osłabiony.

Małe kapustki zwierają około 4-5% białka oraz żelazo, potas, witaminę C, błonnik, kwas foliowy. Oprócz korzystnych witamin, brukselka zawiera w sobie dwa rodzaje gorzkiej substancji, jedną w środkowej części a drugą w liściach zewnętrznych. Żeby pozbyć się gorzkiego smaku stosowane są różne zabiegi kulinarne. Zaleca się wcześniejsze mrożenie lub schłodzenie brukselki, gotuje się ją na dużym ogniu bez przykrycia, nacina krzyżowo główki, kroi na połówki, zapieka w różnych sosach lub wykorzystuje mikrofale.

Zakupioną na lokalnym ryneczku, chciałem przygotować brukselkę tak, aby zachowała jak najwięcej wartości odżywczych, wykorzystałem więc parowar. Małe kapustki umyłem i oczyściłem z brudnych listków. Większe brukselki przeciąłem na połówki a małe pozostawiłem w całości. Wrzuciłem je do parowaru na około 20 minut i po tym czasie były miękkie, ale jeśli lubisz bardziej surową strukturę to skróć ten czas do około 15 minut.

Żeby urozmaicić smak brukselki sporządziłem dressing z następujących składników:

  • sos sojowy
  • olej z oliwek
  • miso
  • sok z cytryny albo ocet ryżowy
  • czosnek
  • pieprz cayenne

Proporcje są dowolne w zależności od preferencji. Dressing można wzbogacić np. dobrym syropem klonowym. Pozostawiam to twojej fantazji i wyczuciu. Po wymieszaniu wszystkich składników, polej dressingiem brukselkę i podaj ją z ryżem.

Czerwony ryż z Tajlandii gotowałem w proporcji 1 miarka ryżu na 2 miarki wody przez około 40-45 minut, aż wchłonął całą wodę a ziarenka popękały podobnie jak w dzikim ryżu. Wymieszałem go z dużą ilością natki pietruszki i posiekanym czosnkiem. Wszystkie składniki udekorowałem cukrową cebulą i polałem oliwą. Smacznego!

czerwony ryż z brukselką red rice brussel sprouts

4 komentarze

  1. marlena 2 grudnia 2009
  2. Filip 2 grudnia 2009
  3. Anna 11 sierpnia 2010
    • Filip 12 sierpnia 2010

Leave a Reply