Wegańskie warsztaty kulinarne w Turkusowym Domku – Jak jeść żeby nie chorować – przepisy

Wegańskie warsztaty kulinarne zorganizowane w Warszawie przez www.przepisnazdrowie.pl oraz Turkusowy Domek za nami! Dziękujemy za udział i fantastyczną atmosferę.

W menu warsztatów znalazły się następujące potrawy:

Piekielny czatnej owocowy

Składniki:

  • 5-6 dojrzałych bananów
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 garście rodzynek (ok. 150 g)
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego lub ghee
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 0,5 łyżki cynamonu
  • 0,5 łyżki mielonego imbiru
  • 6-8 goździków
  • gwiazdka anyżu
  • 4-5 owoców kardamonu
  • 4-5 wysuszonych papryczek chili

Przygotowanie:
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy rozgniecione w moździerzu twarde przyprawy, następnie mielony cynamon, imbir, kurkumę i papryczki chili. Po chwili dodajemy rodzynki. Gdy napęcznieją, wyjmujemy podsmażone papryczki, które oddały już nam swoją moc, następnie dorzucamy banany, jabłka i gruszki. Smażymy wszystko ok. 15 min. – w razie potrzeby podlewając nieco wodą.

Czapati – indyjskie placki z pszennej bądź orkiszowej mąki razowej

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 ml letniej wody
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego bądź masła klarowanego (ghee)
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Z podanych składników, dolewając powoli wodę, wyrabiamy jędrne, gładkie ciasto – odstawiamy je na 10-15 min. Z ciasta formujemy wałek, dzielimy go na małe równe części, które wałkujemy formując małe (średnica ok. 14 cm), cienkie (ok. 2 mm), okrągłe placuszki. Tak przygotowane placki kładziemy na suchej, rozgrzanej naleśnikowej patelni, gdy pojawią się białe bąbelki, przerzucamy na drugą stronę, a następnie – chwytając szczypcami – przenosimy na kilka sekund bezpośrednio nad ogień. Placuszki będą nadymać się jak balonik. Gotowe czapati smarujemy olejem kokosowym, bądź masłem.

Spaghetti z buraka z cynamonem

Składniki:

  •  3-4 buraki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżki świeżego imbiru
  • 0,5 łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżki garam masala
  • szczypta brązowego cukru
  • gęsty ocet balsamiczny
  • sok z połówki pomarańczy
  • liście świeżej tajskiej bazylii
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • sól himalajska

Przygotowanie:
Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy imbir, garam masalę i cynamon. Następnie dodajemy buraka startego na spiralnej tarce jak spaghetti (jeśli nie dysponujemy taką tarką, możemy go pokroić w wąskie paski). Smażymy go z odrobiną brązowym cukru i gałką muszkatołową. Na sam koniec skrapiamy octem balsamicznym, sokiem z pomarańczy. Posypujemy pieprzem i siekaną bazylią lub innymi świeżymi ziołami.

Czipsy z jarmużu

  • Dowolna ilość umytych i porwanych na mniejsze części liści jarmużu
  • Olej rzepakowy, ryżowy lub z winogron
  • Ulubione przyprawy, u mnie: kminek, kolendra, garam masala

Jarmuż układamy na blaszce lub papierze, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C piekarnika (termoobieg) przez 5-10 min – musicie wyczuć swój piekarnik. Jak chipsy zaczynają szeleścić – to znaczy, że są gotowe! Świetna przekąska do lampki wina 😉

Ryż z czarnuszką i kurkumą

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 ¾ szklanki wody
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1- 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli

Ryż dokładnie umyć, namoczyć na 15 min a następnie osuszyć na sitku. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Gdy osiągnie wysoką temperaturę dodać czarnuszką, a następnie kurkumę (lub inne ulubione przyprawy). Smażyć osuszony ryż, mieszając tak by każde ziarno okryło się warstwą tłuszczu i przypraw. Kiedy ziarna stają się białe, zalać ryż wodą w proporcji 1 : 1 3/4. Gotować pod przykryciem 15 – 20 min.

Sabdżi – smażona kapusta włoska z cukinia i liśćmi curry

  • 500g kapusty włoskiej
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 ł.  świeżego startego imbiru
  • 3 ł mielonej kolendry
  • Garść liści curry
  • ½ ł pieprzu Cayenne
  • 1ł kurkumy
  • 2 ł kminku indyjskiego
  • 1 ł cynamonu
  • 1 ł czarnej gorczycy zmielone w moździerzu
  • 1 ½ ł soli
  • 150 ml wody
  • Pęczek posiekanej pietruszki

Kapustę umyć i poszatkować. Warzywa pokroić w kostkę. Na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz i ciągle mieszając smażyć przez kilka sekund starty imbir, kminek, kolendrę, liście curry, cynamon, kurkumę, cayenne. Następnie wrzucamy do garnka pokrojone ziemniaki i cukinie. Podsmażamy, uważając by nie przypalić. Następnie dodać kapustę i pomidory.  Na koniec dodać gorczycę i sól, oraz poszatkowaną pietruszkę.

Jeśli nie mamy, którejś z przypraw, nie przejmujmy się! Zawsze możesz spróbować zastąpić ją czymś innym, bądź po prostu pominąć. Warto też na początek skorzystać z gotowych mieszanek przypraw – masal np.  Sabji masala,  czy chat masala. Nie bójcie się eksperymentów w kuchni.

Czekoladowa tarta z awokado na bakaliowym spodzie

Składniki na spód:

  • 100 g migdałów i nerkowców
  • 100 g daktyli
  • 100 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Wszystko wsyp do robota i ucieraj kilka minut na gładką masę, tak żeby się kleiła. Nie za długo bo może się odseparować tłuszcz z wiórków. Masę przesyp do foremki i mocno ugnieć zwarty spód. Foremką około 20 cm średnicy.

Składniki na krem:

  • 400 g czyli 2-4 dojrzałe awokado (w zależności od wielkości)
  • 80-100 g kakao
  • wanilia
  • 50 g oleju kokosowego
  • cynamon
  • 3-4 łyżki melasy z karobu
  • do smaku szczypta pieprzu cayenne i soli

Awokado wyjmij z łupinek i wrzuć z pozostałymi składnikami do robota. Zmiksuj i sprawdź smak. Jeżeli awokado dominuje dodaj więcej kakao. Przyprawy wg gustu nie trzymaj się dogmatycznie przepisu. Przenieś masę na wyłożony wcześniej spód i odstaw tartę do lodówki na kilka godzin. Tłuszcz kokosowy zwiąże masę, ale nie będzie ona bardzo twarda. Przed podaniem ostrożnie pokrój dobrym nożem. Tarta jest bardzo sycąca.

Leave a Reply