Wegańskie spring rolls

Spring rolls – indochińska przekąska

W trakcie warsztatu kulinarnego w Laosie nauczyłem się jak przygotowywać spring rolls czyli sajgonki bez smażenia. Jest to prosta i smaczna przekąska zawierająca aromatyczne zioła, którą z powodzeniem mogą przygotować dzieci i dobrze się przy tym bawić!

Spring rolls najlepiej jeść świeże. Jeśli będą leżały dłuższy czas, jedna przy drugiej, mogą się sklejać, a papier popęka.

Świeże zioła podkręcają smak!

Duży wpływ na smak spring rolls mają świeżych zioła, takie jak:

  • natka kolendry
  • tia to – (tie to) – pachnotka – wygląda jak zielono fioletowy liść pokrzywy skrzyżowany z bazylią
  • kinh gioi (kindzoi) – melisa – w smaku przypomina cytrynową miętę i wygląda jak mały listek pokrzywy 

Tie to i kindzoi można kupić w sklepiku wietnamskim na tyłach Hali Mirowskiej w Warszawie. Jeśli ich nie mam to stosuję natkę kolendry, miętę oraz bazylię. Natka pietruszki wg mnie nie pasuje do spring rolls.

świeże zioła

Wybór papieru ryżowego

W sprzedaży są różne rodzaje papieru ryżowego. Na zdjęciu po lewej stronie znajduje się papier, który został mi polecony do smażenia, a dwa pozostałe do świeżych spring rolls. Środkowy jest bardzo cienki i już po zanurzeniu w wodzie na jedną sekundę robi się bardzo miękki i trudny do użycia. Najlepiej wtedy stosować przynajmniej dwa arkusze. Ostatni z prawej jest grubszy i idealnie nadaje się do spring rolls.

papier ryżowy - rice paper

Przygotowanie spring rolls

Skład nadzienia jest dowolny, poniższa lista składa się z tego co akurat miałem w lodówce. Makaron ryżowy jest dobrym wypełnieniem, ale jeśli go nie mam, używam większej ilości pozostałych składników.

Składniki:

  • papier ryżowy
  • makaron ryżowy
  • tempeh lub tofu (marynowane lub wędzone)
  • ogórek
  • świeże zioła – kolendra, mięta, bazylia, cienki szczypiorek, tie to, kindzoi
  • sałata lub mieszanka sałat
  • opcjonalnie awokado i suszone pomidory w oleju

Sos do spring rolls:

  • sos sojowy
  • oliwa
  • woda
  • ksylitol, melasa lub miód do wyboru
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • płatki chili albo ostra pasta chili
  • sok z cytryny

Przygotowanie sosu

Składniki na sos, w proporcjach na oko, wrzuciłem do słoika i energicznie wymieszałem.

nadzienie do spring rolls

zawijanie spring rolls

Zwijanie spring rolls

Pojedynczy arkusz papieru ryżowego namoczyłem w misce z letnią wodą przez kilka sekund, a następnie położyłem go na desce. Na jednym z końców arkusza ułożyłem niewielką ilość składników nadzienia i zwinąłem jak naleśnik. Spring rolls podawałem z wcześniej przygotowanym sosem.

spring rolls sajgonki

Leave a Reply