Wegańskie i bezglutenowe białko z konopi

Białko z konopi jest ciągle mało znane w Polsce pomimo, że w Stanach i w Kanadzie jest popularne wśród wegan od wielu lat. Nasiona konopi są znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, antyoksydantów, żelaza, wapnia, błonnika oraz aminokwasów. Są też bezglutenowe co dla wielu osób ma ogromne znaczenie.

Z nasion wyciska się na zimno bardzo smaczny olej, a następnie suchą masę mieli się otrzymując zielony proszek. Zawartość białka na 100 g suchego produktu wynosi około 45-50 g. Jeśli ćwiczysz i potrzebujesz po praktyce lub treningu uzupełnić białko, konopie nadają się do tego idealnie. Wystarczy niewielką porcję rozpuścić w wodzie i mamy shake potreningowy! Jest jedno ale 😉 do smaku sproszkowanych nasion trzeba się przyzwyczaić… jest on lekko ziemisty i przypomina trawę, dlatego producenci często dodają kakao, wanilię albo słodziki. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.

hemp-protein-puszki hemp-proszek

4 komentarze

  1. Vimari 6 września 2013
    • Natalia 11 września 2013
      • Filip 11 września 2013
    • Filip 11 września 2013

Leave a Reply