Wegańskie burgery z czerwonej fasoli i brązowego ryżu

Mój przepis na pieczone wegańskie burgery z fasoli może pochwalić się tym, że jest:

  • bez glutenu
  • bez mleka krowiego
  • bez soi
  • bez cukru
  • bez oleju
  • bez mięsa

Pomimo braku wyżej wymienionych składników, burgery łatwo dają się uformować i po upieczeniu zachowują zwartą formę. Czerwona fasola zawiera sporo białka, a brązowy ryż ma więcej wartości odżywczych niż zwykły biały.

Wegańskie burgery z czerwonej fasoli i brązowego ryżu

Burgery były w menu warsztatów kulinarnych w Turkusowym Domku. Zrobiliśmy dwie wersje, różniące się dodatkami. W smaku nie było widać dużej różnicy, natomiast istotna była długość pieczenia. Te krócej zapiekane były bardziej mokre i soczyste, ale uczestnikom bardziej smakowały te dłużej pozostawione w piekarniku. Miały one bardziej chrupiącą powierzchnię i były bardziej zwarte. Do burgerów dodaliśmy wytłoczyny po migdałach, z których zrobiliśmy wcześniej mleko migdałowe.

Wegańskie burgery z czerwonej fasoli i brązowego ryżu
Cuisine: bez glutenu, wegańska, wegetariańska
Ingredients
  • 500 g czerwonej fasoli
  • 250 g brązowego ryżu
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 średni burak utarty na dużych oczkach (suchy)
  • czosnek
  • czarnuszka
  • pieprz cayenne
  • opcja – pieczarki
  • opcja – śliwki
  • opcja – wytłoczyny po migdałach
Instructions
  1. Namocz fasolę przez minimum 8 godzin a potem gotuj w szybkowarze około 30 minut.
  2. Zmiksuj ugotowaną na miękko fasolę z ugotowanym bardzo gorącym ryżem. Najlepiej w robocie kuchennym, ale blender też da radę.
  3. Dodaj drobno pokrojone pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Uformuje burgery i połóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  4. Zapiekaj 30 minut w 180 stopni C. Po wyjęciu odczekaj przynajmniej 30 minut aż wystygną i stężeją.
  5. Podawaj w towarzystwie świeżych warzyw.

 

Surówka z czerwonego buraka

4 komentarze

  1. foodmania 8 października 2014
    • Filip 8 października 2014
  2. Iza 9 października 2014
    • Filip 9 października 2014

Leave a Reply