Wegański sernik z nerkowców - KULINARNE PODRÓŻE

Wegański sernik z nerkowców

Wegański sernik z nerkowców

Dzisiaj proponuję przepis na ciasto, które można jeść do woli bez poczucia winy, bo jest bardzo zdrowe, a do tego wegańskie, witariańskie i bezglutenowe czyli „sernik” z nerkowców bez pieczenia.

Głównym składnikiem „sernika” są orzechy nerkowca, które nazywane również orzechami nanerczowymi.

Zawierają one fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, witaminę PP, A, E i B, a najnowsze badania wskazują, że pomagają też w kontroli glukozy we krwi, więc są pomocne w profilaktyce cukrzycy.

Niezbędnym elementem do otrzymania właściwej konsystencji, jest wcześniejsze namoczenie nerkowców w wodzie przez przynajmniej 6 godzin.

Pomocnymi składnikami masy serowej są: sok z cytryny, który nadaje lekko kwaśny „serowy” smak i olej kokosowy, który tężeje w niskich temperaturach, dzięki czemu pomaga w otrzymaniu spójnej konsystencji masy.

Przygotuj następujące składniki na masę serową:

  • 2 szklanki namoczonych nerkowców
  • sok z cytryny
  • garść drobnych rodzynek
  • wanilia lub jej aromat
  • 4 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego
  • słodzik do smaku: syrop klonowy, ksylitol miód albo melasa; nie za dużo bo spód do sernika po dodaniu daktyli będzie bardzo słodki

Do przygotowania spodu:

  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Zacząłem od przygotowania spodu. Wrzuciłem migdały, wiórki i daktyle do robota kuchennego i miksowałem je przez kilka dobrych minut, aż do uzyskania klejącej konsystencji. Masę na spód przeniosłem do blaszki i ugniotłem, tak aby była zwarta i równa – podane proporcje wystarczą, aby wypełnić spód foremki o średnicy 20 cm.

Składniki na masę serową, oprócz rodzynek, wrzuciłem do robota i zmiksowałem na gładką masę – jej gładkość może zależeć od jakości i mocy robota kuchennego.

Na koniec wrzuciłem rodzynki i wymieszałem już tylko łyżką, żeby pozostały w całości. Gotową masę przełożyłem do foremki z wyłożonym spodem i wyrównałem łyżką. Sernik umieściłem w lodówce na noc, aby masa stężała. Efekt widoczny na obrazku.

sernik-z-nerkowcow

 

7 komentarzy

  1. Aska 28 marca 2013
  2. Anonim 26 kwietnia 2013
    • Filip 26 kwietnia 2013
    • Fiona 26 kwietnia 2013
  3. Natalia 13 października 2013
  4. Weganka 18 listopada 2015
    • FILIP 18 listopada 2015

Leave a Reply