Wegańska bita śmietana

W ramach tygodnia azjatyckiego w Lidlu, pojawiło się mleczko kokosowe i postanowiłem sprawdzić czy nadaję się do zrobienia wegańskiej bitej śmietany. Zawartość kokosa w puszce wynosi 82%, do tego trochę wody i stabilizujących dodatków. Po włożeniu do lodówki, mleczko dosyć szybko przyjmuje stan stały.

mleczko kokosowe z lidla

Instrukcja

Mleczko kokosowe wstaw do góry nogami do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu potrząśnij nim, a przekonasz się czy jest w stanie stałym. Po zerwaniu dekielka zobaczysz zwarty tłuszcz kokosowy.

mleczko kokosowe z lidla wystudzone

Wyjmij białą masę i przełóż do naczynia, w którym będziesz mógł użyć blendera albo miksera aby uzyskać konsystencję tradycyjnej 12-18% śmietany. Jeśli chcesz uzyskać słodką śmietankę, dodaj w trakcie miksowania trochę cukru pudru albo jego zamiennika.

mleczko kokosowe schlodzone

Jeśli zmiksowana bita śmietana z mleczka kokosowego będzie stała w ciepłym pomieszczeniu, to zrobi się bardziej rzadka. Możesz podawać ją z owocami albo użyć do dekoracji ciasta. Nadaje się do wykorzystaniu w wegańskim chłodniku z botwiny.

smietanka z mleczka kokosowego

Leave a Reply