Warsztaty kulinarne w Laosie – fotorelacja

Podczas pobytu w Laosie wziąłem udział w warsztatach kulinarnych. Działo się to w Luang Prabang, malowniczym miasteczku na północy kraju, którego nazwę można przetłumaczyć jako Królewskie Miasto Delikatnego Obrazu Buddy. Jest to jedna z największych atrakcji turystycznych Laosu i dobry punkt startowy do mniej znanych osad położonych nad okolicznymi rzekami oraz innych licznych atrakcji. Warsztat odbył się w restauracji Bamboo Tree, a z ogródka w którym pracowaliśmy roztaczały się piękne widoki na pobliską rzekę i okolice.

Widok z bamboo tree

Warsztat rozpoczął się od wizyty na lokalnym bazarze. Zapamiętałem, że tutejsza ostra pasta zawiera dodatek suszonej skóry z bawoła oraz to, że glony z mekongu nie nadają się bezpośrednio do jedzenia, trzeba je wcześniej usmażyć. Świetnie komponują się z orzeszkami ziemnymi oraz drobno posiekaną trawą cytrynową.

DSC05237 DSC05240 DSC05242 DSC05247 DSC05248 DSC05251DSC05253 DSC05322 DSC05300

Po powrocie do restauracji, dostaliśmy książeczkę z przepisami i wspólnie wybraliśmy 5 potraw, które mieliśmy wkrótce przyrządzić. Byłem jedynym wegetarianinem ale prowadząca była świetnie zorientowana w temacie i we wszystkich potrawach mięso został specjalnie dla mnie zamienione na tofu. W trakcie warsztatu atmosfera była luźna i sprzyjała nawiązywaniu kontaktów z uczestnikami oraz prowadzącą.

DSC05256DSC05331warzywa

DSC05271 DSC05265 DSC05264

W efekcie naszej pracy, powstało kilka przepysznych dań, w których dominowały lokalne smaki. Bazą przypraw była trawa cytrynowa, galanga, czosnek, ostre papryczki oraz liście kaffir. Tofu idealnie pasowało do każdego dania a na deser był sticky rice w naturalnym kolorze ciemnego fioletu. Jedną z ciekawszych potraw była trawa cytrynowa nadziewana przyprawioną pastą z tofu, obtoczona w panierce i smażona w głębokim oleju. Warsztaty zakończyliśmy wspólnym obiadem, który składał się z przygotowanych przez nas potraw. Polecam to doświadczenie!smazone-tofu-z-grzybami-kielkami tofu-w-lisciu-babananowca tofu-z-ziolami trawa-cytrynowa-tofu

Leave a Reply