Topinambur

Topinambur – słonecznik bulwiasty

Jest to rzadko spotykane warzywo na polskich stołach. Coraz więcej osób sadzi go w ogrodach, gdyż nie trzeba go wyciągać z ziemi na zimę, bo potrafi znieść mrozy do nawet -30 stopni. Topinambur, który trafił do mnie rósł w ekologicznym ogrodzie na Podlasiu. Właściciele ogrodu – Ola i Grzesiek są pasjonatami rzadkich rośli i sądzę, że jeszcze nie jeden raz zaskoczą mnie nietypowym warzywem.

O szczegółowych właściwościach topinamburu można poczytać w rozbudowanym wpisie na wikipedii, tutaj przedstawię jedynie tabelkę z zawartość jego licznych składników odżywczych (topinambur gotowany):

topinambur-gotowany

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onecznik_bulwiasty

Topinambur zawiera inulinę, która jest prebiotykiem, czyli odżywia bakterie jelitowe i w teorii powinna stymulować rozwój korzystnej flory bakteryjnej. Jeśli jednak masz przewagę złych bakterii jelitowych nad dobrymi, to odżywione prebiotykiem namnożą się jeszcze bardziej i topinambur spowoduje rewolucję w jelitach i ogromne wzdęcia.
Za pierwszym razem lepiej zjedz go w małej ilości i obserwuj jak się czujesz.

Ze względu na niski indeks glikemiczny topinambur jest polecany w diecie diabetyków.

topinambur

Nigdy wcześniej nie jadłem topinamburu i nie wiedziałem jak go przyrządzić, więc postanowiłem podzielić bulwy na trzy części i wyprobować w różnych wersjach.

Na początek spróbowałem go na surowo i smakował podobnie do rzodkiewki lub kalarepy.

W drugim daniu obrałem i pokroiłem kilka bulw w cienkie plastry, a potem podsmażyłem kilkanaście minut na oleju. Smakował podobnie do ziemniaka.

Ostatnie bulwy ugotowałem w łupinkach, żeby zachować w nich jak najwięcej dobroczynnych substancji. Efekt był taki, że łupinka nie chciała lekko odejść od bulwy, a środek był rozgotowany, więc w sumie ta najzdrowsza wersja okazała się wizualnie i praktycznie mało przyjazna. Ogólnie rzecz biorąc topinambur jest bardzo zbliżony w smaku i formie do ziemniaka.

Topinambur raczej nie zagości zbyt często na naszym stole. Raz na jakiś czas rozważę go, jako przekąskę lub składnik na zupę krem. Niezależnie czy masz wskazania dietetyczne czy szukasz urozmaicenia diety, to jak najbardziej topinambur może być źródłem dobrych kalorii i mikroelementów. Warto spróbować!

Pieczony topinambur + brukiew + pasternak + ziemniaki

Dopiero kiedy upiekłem topinambur w piekarniku w towarzystwie innych warzyw stwierdziłem, że jest to najlepszy sposób na tą pełną wartości odżywczych bulwę. Wykorzystałem również ekologiczny pasternak i brukiew, których nigdy wcześniej nie jadłem. Dodałem do zestawu kilka małych ziemniaków do porówniania smaku. Wyszła z tego całkiem smaczna kompozycja.

Brukiew smakuje podobnie do selera bulwiastego.

Pasternak jest bardzo podobny do pietruszki.

pieczony topinambur brukiew pasternak

Pieczony topinambur
Ingredients
  • 500 g topinamburu
  • 500 g brukwi
  • 500 g pasternaku
  • 500 g ziemniaków
  • łyżka czarnuszki
Instructions
  1. Umyj i obierz wszystkie warzywa.
  2. Pokrój na drobne kawałki aby szybciej się upiekły.
  3. Wlej na blachę kilka łyżek wody.
  4. Spryskaj lub polej olwią warzywa.
  5. Zapiekaj około 45-60 minut w temp. 180 stopni C.
  6. W połowie czasu przewróć warzywa na drugą stronę.

 

2 komentarze

  1. Gab 8 marca 2015
    • Filip 8 marca 2015

Leave a Reply