Zrób sobie Tempeh

Soja jest rośliną kontrowersyjną. Z jednej strony nazywana jest azjatyckim złotem, a z drugiej oskarżana jest o szkodliwy wpływ na zdrowie. W Azji, skąd soja pochodzi, np. w Indonezji spożywana jest głównie w postaci sfermentowanej. W procesie fermentacji dochodzi do redukcji łańcucha białek z około 200 elementów do około 18. Czyni to soję lepiej przyswajalną i sprawia, że jest świetnym źródłem białka roślinnego oraz korzystnych dla zdrowia witamin i enzymów.

Tempeh może zawierać witaminę B12 jednak jej zawartość trudno jest określić bez specjalistycznych badań. Zawartość witaminy B12 zawiera się od 0,2 mg do 14,8 mg w zależności od miejsca i warunków, w których powstaje oraz dodania w trakcie produkcji bakterii ze szczepu Klebsiella. Zaskakujące jest to, że produkcja tempehu w warunkach domowych może sprzyjać wzrostowi naturalnie występujących w środowisku bakterii, które zwiększają zawartość witaminy B12 w tempehu.

Czytając literaturę na temat tempehu, niejednokrotnie dziwiłem się jak mogłem do tej pory tak rzadko go jadać. Kilka tygodni temu kupiłem na stronie http://tempeh.info/ pleśń o wdzięcznej nazwie Rhizopus. Jednak na etapie realizacji pojawiła się mała przeszkoda w postaci inkubatora, który byłby w stanie utrzymać temperaturę pomiędzy 27 a 33 stopni Celsjusza. Po zbudowaniu dwóch kartonowych inkubatorów obitych styropianem znalazłem sposób, aby użyć piekarnika wyposażonego w małą żarówkę, wydzielającą ciepło. Skorzystałem z przepisu zamieszczonego na stronie producenta grzyba pleśniowego i realizując go krok po kroku, otrzymałem idealny, porośnięty grubym kożuchem zdrowej pleśni tempeh.

ziarna soi

Zachęcam do zrobienia tempehu w domu. Wymaga to pewnych przygotowań, jednak radość w procesie tworzenia tempehu jest ogromna, a satysfakcja kiedy wszystko pójdzie zgodnie z planem jeszcze większa! Jest to zdrowy i smaczny pokarm, który ma wyjątkową teksturę.

tempeh

12 komentarzy

  1. Adela 29 października 2009
  2. admin 29 października 2009
  3. TempehService.Com 12 sierpnia 2010
    • Filip 12 sierpnia 2010
  4. TempehService.Com 9 września 2010
  5. dorota szwed 21 października 2011
  6. Gabi 30 kwietnia 2014
    • Filip 30 kwietnia 2014
  7. Anonim 16 marca 2016
    • FILIP 16 marca 2016
  8. Iza 27 sierpnia 2017
    • FILIP 11 października 2017

Leave a Reply