Świeży tempeh, najlepiej własnej roboty, zamarynuj, podpiecz i podaj z warzywami. Na marynatę wykorzystaj:
- 250 ml wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżkę octu ryżowego (może być inny)
- 2 ząbki czosnku
- kilka cząstek imbiru
Około 250 g pokrojonego w 2 cm kostki tempehu, zalej marynatą i pozostaw na noc, lub przynajmniej na kilka godzin w lodówce. Warzywa, które możesz dodać do potrawy to:
- cebula
- 2 papryki
- czosnek
- 2 pomidory
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz cayenne
- oregano
Warzywa pokrój na kawałki, spryskaj oliwą, a następnie wrzuć na około 3-4 minuty na rozgrzaną patelnię. Dodaj do nich podpieczony tempeh i posyp obficie natką pieruszki. Pyszne i sycące danie, idealne na śniadanie.
… i do tego też (+ kilka innych przepisów)