Teff – miłka abisyńska

Teff – miłka abisyńska, jest jednym z najstarszych zbóż afrykańskich. W jego skład wchodzi żelazo, wapń, kwas foliowy, błonnik oraz dobrej jakości białko. Brak glutenu jest dodatkową zaletą. W Etiopii spożywa się go codziennie w postaci placków injera. Nie wykluczone, że jest to sekretny składnik diety etiopskich maratończyków. Zazwyczaj używany jest w postaci mąki, ale za pierwszym razem postanowiłem ugotować całe ziarna, które są bardzo małe. W smaku teff przypomina drobną kaszę lub komosę. Konsystencja jest budyniowata, klejąca. Dobrze komponuje się z dodatkiem warzyw ale jeśli ktoś lubi to można przyrządzić na słodko.

brown-teff

Skład aminokwasów oraz dużo ciekawych informacji o Teffie można przeczytać w artykule zamieszczonym w Przeglądzie Gastroenterologicznym 2009; 4 (5): 238–244 (Artykuł poglądowy, Teff – cenne zboże bezglutenowe, Kamil K. Hozyasz, Małgorzata Słowik)

Jak ugotować teff

Na jedną miarkę teffu dałem trzy miarki wody. Zagotowałem wodę i zmniejszyłem ogień, często mieszając aby się nie przypalił. Po około 20 minutach cała woda została wchłonięta i powstała budyniowata masa. Smacznego!

teff

2 komentarze

  1. Anonim 1 sierpnia 2013
    • Filip 1 sierpnia 2013

Leave a Reply