Stek z kalafiora

Dzisiaj przedstawię stek z kalafiora. Jakiś czas temu zobaczyłem takie danie w jednej z książek kulinarnych i dziś postanowiłem podjąć próbę jego wykonania. Wykrojenie solidnego plastra kalafiora, nie było to takie proste, jakby się mogło wydawać i przy pierwszym podejściu kalafior rozpadł się całkowicie. Przy drugim najpierw precyzyjnie przekroiłem go na połowę. Następnie odmierzyłem około 2-3 cm i wykroiłem dwa zwarte plastry. Pozostała część kalafiora niestety w trakcie tego procesu uległa rozdrobnieniu, ale wykorzystałem ją później do innych potraw.

Składniki:

  • ładny kalafior
  • dodatki wg uznania

stek-z-kalafiora

 

Na patelnię wlałem około 1/3 szklanki wody i pod przykryciem dusiłem steki do miękkości po kilka minut z każdej strony. Trzeba dobrze wyczuć moment kiedy stek będzie miękki, ale nie będzię się jeszcze rozpadał. Po wyparowaniu wody pozwoliłem stekowi lekko się przyrumienić. Stek ładnie się prezentuje na poduszce z kaszy lub komosy w towarzystwie innych sezonowych warzyw i na pewno zaskoczy niejednego wegetarianina 🙂

3 komentarze

  1. potravelblog 14 grudnia 2013
  2. Monika 8 stycznia 2014

Leave a Reply