Sos pomidorowy w stylu indyjskim

Sos pomidorowy w stylu indyjskim

Sezon pomidorowy w pełni. Są teraz smaczne i tanie, więc postanowiłem przygotować uniwersalny sos pomidorowy do potraw wszelakich, na podstawie przepisu zaczerpniętego z książki Madhur Jaffrey  “World-of-the-East Vegetarian Cooking”. Można go zjeść od razu, a można też porozlewać gorący do słoików i zawekować na długie zimowe wieczory, kiedy to pomidory nie będą już przypominały smakiem pomidorów…

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta asafetydy
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 1 ostra papryczka
  • sól
  • pieprz
  • kawałek imbiru, bardzo drobno posiekany (może być pasta z imbiru)
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy

Pomidory włożyłem do garnka, zalałem wrzątkiem i zostawiłem na kilka minut. Potem obrałem ze skóry, wyciąłem środki i pokroiłem na drobne kawałki. Rozgrzałem olej w stalowym garnku i wsypałem asafetydę, a po kilku sekundach dodałem nasiona gorczycy, kmin rzymski oraz ostrą papryczkę. Mieszałem cały czas aby uniknąć przypalenia. Zmniejszyłem ogień i wrzuciłem pomidory. Po chwili dodałem sól, pieprz, cukier i imbir. Zamieszałem i gotowałem kilkanaście minut, aż pomidory zmiękły i zaczęły przypominać sos. Na koniec rozpuściłem łyżkę mąki z dwoma łyżkami wody i dodałem do sosu. Wymieszałem i po kilku minutach sos był gotowy.

 

Leave a Reply