Soczewica z dzikim ryżem i kapustą

Kiedy w lodówce, oprócz światełka została już tylko kapusta, trudno jest zebrać się do ugotowania obiadu. Jednak nie poddałem się i postanowiłem zrobić szybki vege bigos w połączeniu z dzikim ryżem i soczewicą.

Kapustę uprawiano w 2008 r. na powierzchni 29,7 tys. ha (spadek w porównaniu do roku
poprzedniego o 11,1%), natomiast łączna produkcja kapusty wyniosła 1200,9 tys. t, tj. o 9,4%
mniej od zbiorów 2007 Kolejna wariacja na temat żółtej soczewicy.

Składniki:

  • 250 g dzikiego ryżu
  • 250 g żółtej soczewicy
  • kawałek kapusty włoskiej
  • cebula
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • kurkuma
  • curry
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • chili
  • cząber

Dziki ryż, przepłucz i gotuj około 30 minut lub zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Poszatkuj kapustę włoską, a następnie wrzuć ją do garnka razem z pokrojoną cebulą i przyprawami. Wlej odrobinę oleju i wody, po to aby składniki się nie przypaliły. Gotują ją tak długo jak chcesz. Próbuj co jakiś czas, aż uznasz, że jest smaczna. Może to być 10-20 minut, kiedy kapusta zacznie robić się miękka, ale zachowa swoją wewnętrzną chrupiącą strukturę. (Oczywiście jeśli masz inne warzywa, możesz je dodać do kapusty)

Żółtą soczewicę gotuj przez kilkanaście minut, aż będzie miękka, ale nie dopuść aby się rozkleiła. Na koniec połącz wszystkie składniki i dodaj pokrojony czosnek oraz natkę pietruszki. Smacznego!

soczewica dziki ryż kapusta

Leave a Reply