Smażony tempeh z warzywami

Potrawa ta pochodzi z Indonezji gdzie nazywana jest Tempeh Goreng czyli smażony tempeh. Tempeh można zrobić samemu lub kupić gotowy w sklepach ze zdrową żywnością.

Jeśli chcesz samodzielnie zrobić tempeh polecam przeczytanie tego wpisu:“Jak zrobić tempeh”. Idealnym okresem na zrobienie tempehu jest gorące lato kiedy temperatura zbliża się do 30 stopni C.

Składniki:

  • 200 g pokrojonego w kostkę tempehu
  • 250 g ryżu
  • szklanka pokrojonej drobno kapusty
  • szklanka młodego, wyłuskanego groszku cukrowego

Marynata do tempehu:

  • kecup manis – indonezyjski słodki sos sojowy (możesz zastąpić go gęstym sosem sojowym i cukrem)
  • ostra papryka
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • kilka łyżek wody

tempeh goreng

  1. Pokrojony tempeh zalej marynatą i odstaw na 1 godzinę.
  2. Ugotuj ryż na sypko.
  3. Rozgrzej na patelni małą ilość oleju i podsmaż zamarynowany tempeh, aż się zarumieni z obu stron.
  4. Dodaj na patelnię, pokrojoną kapustę oraz groszek cukrowy. Smaż przez kilka minut.
  5. Na koniec dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.

Leave a Reply