Sheer korma – azjatycka „kutia”

Azjatycka „kutia” – egzotyczna potrawa na święta! Jest to deser popularny w Indiach, Pakistanie
i Bangladeszu. Podstawa to masło, mleko, cienki makaron i różnego rodzaju orzechy. Każdy ma swój ulubiony zestaw, a całość przypomina w smaku egzotyczny budyń z makaronem. Często dodaje się do niego cukier, ale najlepiej zastąpić go suszonymi daktylami, które są bardzo słodkie.

Składniki:

  • 0,5 – 1 szklanka drobnych nitek makaronowych (w zależności jak gęsty chcesz osiągnąć deser)
  • 0,5 litra mleka
  • 50-75 g masła 
  • 0,5 szklanki pistacji
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów, nerkowców lub innych orzechów
  • kilka zmielonych suszonych daktyli lub coś do posłodzenia
  • 2 ziarna kardamonu
  • szczypta szafranu

W średnim garnku rozpuściłem masło i wrzuciłem nitki makaronowe, które podsmażałem przez około
3 minuty cały czas mieszając. Następnie wlałem mleko i na średnim ogniu doprowadziłem do wrzenia. Po około 3 minutach dodałem daktyle,  orzechy oraz przyprawy. Wymieszałem składniki i gotowałem jeszcze przez kolejne kilka minut. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

sheer-corma

One Response

  1. aśka 23 grudnia 2012

Leave a Reply