Seitanowe serdelki z ciecierzycą i oliwkami

Seitan można zrobić ze zwykłej mąki lub z odseparowanego glutenu. Wykorzystanie glutenu jest prostsze i daje pewniejsze rezultaty. Gluten pszeniczny jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub w polskim sklepie internetowym Evergreen. W USA jest kilku producentów glutenu, występuje on pod nazwą vital wheat gluten. Gluten zawiera ogromną ilość białka, w zależności od producenta na 100 g glutenu – 50-80 g to samo białko; w jego skład mogą wchodzić także witamina C, żelazo oraz wapń. Z seitanu ze względu na jego strukturę przygotowuje się produkty z kategorii mock meat, które mają udawać mięso, np. wegetariańska kaczka 😉 Z glutenu robiłem już zwykły seitan a tym razem zainspirowany przepisem ze strony seitnaismymotor, postanowiłem przygotować seitanowe serdelki. Jest to przepis uniwersalny, nadający się do własnych modyfikacji. Ważne jest aby na określoną porcję glutenu dać odpowiednią ilość wody, reszta to smakowe dodatki. Składniki:

Masa sucha

  • 120 g glutenu pszenicznego
  • 20 g mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour – do kupienia w sklepach z żywnością indyjską)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
Masa mokra
  • 90-150 g pasty z ugotowanej ciecierzycy
  • 240 ml wody
  • 2-4 łyżeczki pesto
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej lub ostrej papryki w proszku
  • 30-50 g oliwek (polecam oliwki kalamata)
  • sól, pieprz do smaku
seitan ciecierzyca kiełbaska vegańska oliwki kalamata
Wymieszaj w jednej misce suche składniki a w drugiej misce wszystkie mokre. Wlej składniki mokre do miski ze składnikami suchymi i dobrze wymieszaj. Ciasto nie może być za mokre, jeśli jest, to dodaj trochę więcej mąki z ciecierzycy albo pasty z ciecierzycy. Podziel masę na 4-6 części w zależności od wielkości parowaru czy garnka do gotowania na parze jaki posiadasz. Ciasto rozmieść na sporym kawałku folii aluminiowej i zawiń jak cukierek. Serdelki umieść w parowarze na około 30-50 minut. Wyjmij i pozwól im ostygnąć. Jeśli poleżą w lodówce przez kilka godzin będą bardziej zwarte. Smacznego!

One Response

  1. askaf 9 września 2011

Leave a Reply