Sałatka z soczewicy, dyni i ziemniaków

Soczewica zawiera około 25% białka w suchej masie, dynia jest bogata w kartenoidy będące prekursorem witaminy A, a ziemniaki po prostu lubię. Z tych oto składników przyrządziłem jesienną sycącą sałatkę:

  • kilka ziemniaków
  • 250 g zielonej soczewicy
  • kawałek dyni jadalnej
  • garść kapusty białej lub czerwonej
  • cebula cukrowa
  • suszone glony Wakame
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Zacznij od przygotowania dyni. Pokrój ją na niezbyt duże kawałki, nie obierając skóry. Powinny być mniej więcej tej samej wielkości, żeby w podobnym czasie zmiękły, kiedy będą wstawione do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kolejny krok wymaga żebyś przepłukał soczewicę i gotował ją około 30 minut. Równolegle ugotuj ziemniaki w łupinkach. Pokrój kapustę na drobne paski, a cebulę w krążki. Dynię po wyjęciu z piekarnika pokrój w małe kostki. Ziemniaki pokrój w nieduże plastry.

dynia-ziemniaki

Zmieszaj delikatnie wszystkie składniki ze sobą, dodaj pieprz, sól, oliwę i posyp garstką glonów Wakame. (Wakame zawierają duże ilości jodu i trzeba uważać z nadmierną konsumpcją, ze względu na tarczycę). Wakame możesz moczyć w ziemnej wodzie przez kilka minut albo użyć suchych, które są przyjemnie chrupiące i mają wybitnie morski, rybny smak. Smacznego!

soczewica-dynia-ziemniaki-wakame

Leave a Reply