Soczewica zawiera około 25% białka w suchej masie, dynia jest bogata w kartenoidy będące prekursorem witaminy A, a ziemniaki po prostu lubię. Z tych oto składników przyrządziłem jesienną sycącą sałatkę:
- kilka ziemniaków
- 250 g zielonej soczewicy
- kawałek dyni jadalnej
- garść kapusty białej lub czerwonej
- cebula cukrowa
- suszone glony Wakame
- sól
- pieprz
- oliwa
Zacznij od przygotowania dyni. Pokrój ją na niezbyt duże kawałki, nie obierając skóry. Powinny być mniej więcej tej samej wielkości, żeby w podobnym czasie zmiękły, kiedy będą wstawione do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kolejny krok wymaga żebyś przepłukał soczewicę i gotował ją około 30 minut. Równolegle ugotuj ziemniaki w łupinkach. Pokrój kapustę na drobne paski, a cebulę w krążki. Dynię po wyjęciu z piekarnika pokrój w małe kostki. Ziemniaki pokrój w nieduże plastry.
Zmieszaj delikatnie wszystkie składniki ze sobą, dodaj pieprz, sól, oliwę i posyp garstką glonów Wakame. (Wakame zawierają duże ilości jodu i trzeba uważać z nadmierną konsumpcją, ze względu na tarczycę). Wakame możesz moczyć w ziemnej wodzie przez kilka minut albo użyć suchych, które są przyjemnie chrupiące i mają wybitnie morski, rybny smak. Smacznego!