Sałatka z bobu jest pyszna, jednaka niezbyt często zdarza mi się ją jeść – wymaga bowiem obrania bobu z łupinek, a istnieje ogromna pokusa, żeby zjeść go od razu.
Jeśli bób jest młody można go nie obierać.
Sałatka wymaga dobrego doprawienia gdyż wydaję się, że bób pochłania wszystkie przyprawy i ciągle jest ich mało.
Skład:
- 1 kg bobu
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczka natki lub kolendry
- sok z cytryny + starta skórka z cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz
- mielony kmin rzymski
- czosnek
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz go z łupinek, kiedy jest jeszcze ciepły (łatwiej schodzi skórka). Możesz tego nie robić jeśli bób jest młody, a skórka miękka. Pokrój rzodkiewki w talarki, natkę/kolendrę posiekaj. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku.
Sałatkę warto przygotować wcześniej i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.