Sałatka z bobu

Sałatka z bobu jest pyszna, jednaka niezbyt często zdarza mi się ją jeść – wymaga bowiem obrania bobu z łupinek, a istnieje ogromna pokusa, żeby zjeść go od razu.

Jeśli bób jest młody można go nie obierać.

Sałatka wymaga dobrego doprawienia gdyż wydaję się, że bób pochłania wszystkie przyprawy i ciągle jest ich mało.

Skład:

  • 1 kg bobu
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 pęczka natki lub kolendry
  • sok z cytryny +  starta skórka z cytryny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • mielony kmin rzymski
  • czosnek

sałatka z bobu

Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz go z łupinek, kiedy jest jeszcze ciepły (łatwiej schodzi skórka). Możesz tego nie robić jeśli bób jest młody, a skórka miękka. Pokrój rzodkiewki w talarki, natkę/kolendrę posiekaj. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku.

Sałatkę warto przygotować wcześniej i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Leave a Reply