Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana to kolejny przepis z menu warsztatów kulinarnych, które niedawno odbyły się w Turkusowym Domku.

Przekąska ta jest często kojarzona z Gruzją, gdzie bakłażana potrafią przygotować na setki sposobów. Zazwyczaj do nadzienia używa się orzechów i rozmaitych przypraw. W moim przepisie nie trzymam się dogmatycznie podanych proporcji czy składników. Dodaję to, co aktualnie mam pod ręką, czasem będą to migdały, innym razem orzechy włoskie lub laskowe. Zachęcam do eksperymentowania i znalezienia swojego ulubionego nadzienia do bakłażanów.

Podstawą udanych zawijasów jest przygotowanie upieczonych lub usmażonych cienkich plastrów bakłażana. Najczęściej używam piekarnika bo wtedy mogę pominąć dodatek oleju lub zminimalizować jego użycie.

Goryczka bakłażana nie przeszkadza mi więc nie stosuję wcześniejszego solenia plastrów i ich wycierania lub opłukiwania.

Roladki z bakłażana

W zależności od preferowanej diety proponuję dwa rodzaje nadzienia. W wersji wegańskiej podstawą farszu jest tofu, a w wegetariańskiej serek mascarpone.

Nadzienie wegańskie:

  • kostka tofu
  • ząbek czosnku
  • sos sojowy
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka tahini
  • papryczka chili
  • świeża bazylia

Nadzienie wegetariańskie:

  • opakowanie mascarpone
  • garść migdałów
  • suszone pomidory
  • cienki szczypiorek
  • przyprawy do smaku

Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry, z jednego wyjdzie około 6-8 plastrów. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej plastry. W moim piekarniku nastawiam temperaturę 180 stopni C (350F) i zapiekam plastry około 30-40 minut. Mam dwie blachy, które zamieniam w połowie czasu pieczenia miejscami (góra/dół) aby plastry równomiernie zmiękły. Trzeba uważać aby nie wysuszyć plastrów na wiór, bo nie będzie można ich zwinąć. Raz na jakiś czas dobrze jest zajrzeć do piekarnika i skontrolować ich miękkość.

Składniki na nadzienie miksuj w robocie aż dobrze się połączą. Jeśli masa jest za sucha dodaj oliwy lub wody. Na upieczone i wystygnięte plastry bakłażana, nałóż niewielką ilość nadzienia i zwiń w roladki zaczynając od węższej strony. Roladki możesz skropić sokiem z cytryny.

2 komentarze

  1. Karolina 16 października 2014
    • Filip 16 października 2014

Leave a Reply