Quinoa z tofu i brokulikiem

Odwiedziłem gospodarstwo Majlertów na Żeraniu, gdzie można zakupić rzadko spotykane u nas warzywa. Gospodarstwo specjalizuje się w szparagach, które po zebraniu przechowywane są w ciemnej i wilgotnej piwniczce. Pierwsza klasa jakości, łącznie z możliwością zakupu samych główek szparagów. Jeśli masz czas w sobotnie przedpołudnie to gorąco polecam wizytę u Majlertów! Nigdy wcześniej nie zetknąłem się z brokulikiem (brokułem chińskim), ale ładnie się nazywa i jest zielony więc postanowiłem spróbować jego smaku. Można go jeść na surowo, dodawać do naleśników, sałatek i dekoracji potraw. Przypomnia w smaku zwykłego brokuła ale ładniej wygląda i nikt ze znajomych go jeszcze nie jadł 😉

Składniki potrawy:

  • 250g quinoa
  • kostka miękkiego tofu (200-250g)
  • brokulik
  • czosnek

Ugotuj quinoa zgodnie z tym przepisem. Tofu pokrój w kostkę i wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię spryskaną olejem rzepakowym. Trzymaj tofu na patelni, aż się zarumieni, pod koniec dodaj pokrojony w talarki czosnek. Brokulika umyj i polej wrzątkiem. Połącz składniki na talerzu i zjedz ze smakiem!

4 komentarze

  1. thiessa 11 czerwca 2010
    • Filip 14 czerwca 2010
  2. Anna 11 sierpnia 2010
    • Filip 12 sierpnia 2010

Leave a Reply