Quinoa, tempeh i bean curd

Danie o dużej zawartości dobrej jakości białka. Mieszanka białej i czerwonej quinoa, tempehu, bean curd oraz warzyw. Bean curd wygląda zaskakująco i trudno odgadnąć co to jest. Wytwarzany jest z soi, którą podgrzewa się w dużych kadziach, a kiedy na powierzchni powstanie kożuch (taki jak przy podgrzewaniu zwykłego mleka) zbiera się go i suszy. Zawiera około 40% białka i jest bardzo smaczny. Przed spożyciem trzeba go zalać wodą albo marynatą a potem gotować aż zmięknie. W szybkowarze wychodzi zawsze miękki i idealny, bez wstępnego namaczania. Quinoa nie ma wyraźnego smaku i wymaga dodania dużej ilości przypraw, zachęcam do eksperymentowania. Potrawę przygotowałem przy użyciu szybkowara.

Składniki:

  • 200-250 g quinoa (białej albo pół na pół z czerwoną)
  • 100-150 g tempehu
  • kilka kawałków bean curd
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • kilka ząbków czosnku
  • ulubione kiełki, natka pietruszki albo kolendry, szczypior, glony nori albo wakame

Zacznij od solidnego i kilkuminutowego płukania nasion quinoa, na sitku z drobnym oczkiem, co pozwoli usunąć gorzkie, mydłowate saponiny. Obierz warzywa i pokrój na drobne kawałki. Wrzuć do szybkowara quinoa, warzywa i bean curd. Wlej 3 – 3,5 szklanki wody i posól (na 1 szklankę quinoa – 2 szklanki wody + 1 szklanka wody na warzywa i bean curd). Gotuj 7 minut od momentu zbudowania ciśnienia i wyłącz szybkowar. Tempeh możesz zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem czosnku i chili albo przypiec go na patelni, możesz też kupić tempeh wędzony. Tempeh pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z zawartością szybkowara. Danie posyp obficie kiełkami, zieleniną, glonami nori albo wakame. Jeżeli uważasz, że potrzeba więcej przypraw to zastosuj sos chili, pieprz albo sos sojowy. Smacznego!

Leave a Reply