Wegański pudding czekoladowy z tofu

Tofu na słodko to moje nowe, zaskakujące, super odkrycie. Jest to deser niesamowicie prosty w przygotowaniu i nie wymagający żadnej obróbki termicznej. Proporcje składników są szacunkowe, trzeba znaleźć swoje ulubione połączenie. Smak tofu jest zupełnie niewyczuwalny i poczęstowana osoba raczej nie zgadnie z czego deser jest zrobiony. Jest pyszny, a jednocześnie zdrowy i sycący
ze względu na dużą zawartość białka 🙂

Składniki:

  • 250 g miękkiego białego tofu (bez dodatków, marynowania, wędzenia, itp.)
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka kokosowego w proszku lub 100 ml mleka kokosowego
  • słodzik do wyboru: syrop klonowy, syrop z agawy, melasa
  • opcjonalnie: 100 g drobno zmielonych namoczonych nerkowców albo innych orzechów

Wszystkie składniki wystarczy włożyć do miksera i miksować tak długo, aż powstanie z nich gładka masa. Jeśli masa jest za sucha możesz dodać więcej mleka kokosowego, lub ryżowego, czy sojowego, albo po prostu wody. Bardzo bardzo polecam!

3 komentarze

  1. magda 25 sierpnia 2012
  2. Aska 5 września 2012
    • Filip 5 września 2012

Leave a Reply