Przepisy z warsztatów w Turkusowym Domku

Przepisy z warsztatów w Turkusowym Domku w komplecie! Wegańskie i bezglutenowe, sprawdzone w praktyce przez wesołą grupę warsztatową! W razie pytań piszcie lub komentujcie 🙂

Przepisy z warsztatów w Turkusowym Domku

 

JAGLANA TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW I OLIWEK

Tradycyjna włoska tapenada to pasta z zielonych lub czarnych oliwek. W mojej wariacji została wzbogacona kaszą jaglaną. Taka tapenada świetnie sprawdza się jako dodatek do burgerów, czy sałaty, pasta kanapkowa, bądź dip z warzywkami pokrojonych w słupki.
Kasza jaglana skutecznie wzmacniamy i pobudzamy osłabiony organizm, więc warto jeść ją jak najczęściej. Ma właściwości zasadotwórcze (wyrównuje nadmiar kwasów) i antywirusowe. Zmniejsza stan zapalny błon śluzowych – osusza organizm. Zawiera krzemionkę, która wpływa na dobry stan włosów, skóry i paznokci. 

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 280-300g, czyli słoik suszonych pomidorów w oleju (świetnie sprawdzają się te z dodatkiem kaparów) lub oliwek w zalewie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki tahini – pasty sezamowej
  • ulubione ziółka – pęczek bazylii, pietruszki czy kolendry
  • sól himalajska, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Następnie przelewamy ją dobrze wodą i osuszamy na durszlaku. Gotujemy w zimnej wodzie w proporcji 1:2 z dodatkiem soli, cukru i łyżką oliwy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Ugotowaną w ten sposób kaszę miksujemy blenderem wysokoobrotowym z resztą składników. Dodajemy trochę oliwy z oliwek oraz wody, by uzyskać ulubioną konsystencje. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dorzucamy posiekane ziała.

WEGAŃSKI MAJONEZ

Składniki:

  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 0, 5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatułowej
  • 2 łyżki czarnej soli
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Słonecznik zalewamy wodą, tak by sięgała ok. 1 cm nad nim. Namaczamy przez kilka godzin, a następnie miksujemy wraz z tą wodą i pozostałymi składnikami na gładką masę. Doprawiamy do smaku (by wzmocnić smak możemy dołożyć 1 łyżeczkę musztardy).

RYŻ Z CZARNUSZKĄ I KURKUMĄ

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 ¾ szklanki wody
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1- 2 łyżeczki kurkumy
  • 1-2 łyżeczki soli

Ryż dokładnie umyć, namoczyć na 15 min a następnie osuszyć na sitku. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Gdy osiągnie wysoką temperaturę dodać czarnuszką, a następnie kurkumę (lub inne ulubione przyprawy). Smażyć osuszony ryż, mieszając tak by każde ziarno okryło się warstwą tłuszczu i przypraw. Kiedy ziarna stają się białe, zalać ryż wodą w proporcji 1 : 1 3/4. Gotować pod przykryciem 15 – 20 min.

BURGERY Z CIECIERZYCY I RYŻU

Składniki:

  • 400 g ugotowanej na miękko ciecierzycy
  • 200 g ugotowanego gorącego ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek cienkiego szczypioru
  • 1 pęczek natki lub kolendry
  • 3-4 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • sól, pieprz cayenne, mielony kmin rzymski
  • opcjonalnie: papryczka chili, czosnek, tahini

Ciecierzycę najlepiej gotuj w szybkowarze bez soli na maksymalnie wysokim ciśnieniu przez około 1 h, będzie wtedy bardzo miękka. Jeśli nie masz szybkowaru, to tradycyjnie namocz ją przez 8-10 godzin i ugotuj w świeżej wodzie około 1,5 h lub do miękkości, a następnie dobrze odsącz, żeby nie była zbyt wilgotna.

Potem ugotuj ryż i błyskawicznie po ugotowaniu, jeszcze bardzo gorący, zmiksuj z ciecierzycą dodając sól do smaku. (Ryż nie może być rozwodniony. Najlepiej gotuj go w proporcji 1 porcja ryżu i 2 porcje wody.)

Następnie przełóż ciasto do dużej miski i dodaj cebulę, natkę, szczypior, papryczkę chili – bardzo drobno posiekane oraz pestki, nasiona i przyprawy. Dobrze wymieszaj składniki i uformuj burgery. Z podanych proporcji wyjdzie około 8-10 burgerów. Podpiecz burgery na patelni bez oleju po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Próbowałem na kilku patelniach i nie każda się do tego nadaje. Dobrze smaży się je np. na cienkiej patelni do naleśników, a na niektórych patelniach burgery będą się przyklejać i rozwalać. Jeśli chcesz, możesz spryskać patelnię odrobiną oleju, burgery będą miały wtedy więcej smaku.

Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne, to dodaj dodatkowe 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego.
Jeśli chcesz, żeby burgery lepiej kleiły się w dłoniach, to zwilż delikatnie rękę wodą.

KOKOSOWO MIGDAŁOWE MUFFINKI

Składniki:

  • 175 g mąki migdałowej
  • 175 g zmielonych wiórków kokosowych
  • 3 łyżki drobno zmielonego siemienia lnianego
  • 100-125 g pokrojonej w drobną kostkę gorzkiej czekolady (czekoladę można zastąpić kakao lub karobem)
  • 50-100 g suszonej żurawiny lub świeżych wiśni (rodzynki też będą ok)
  • 3 dojrzałe banany
  • 1-2 łyżki oleju np. ryżowego lub kokosowego
  • duża garść rozdrobnionych nerkowców lub innych orzechów
  • szczypta soli
  • 250 ml wrzątku
  • opcjonalnie woda jeśli ciasto jest zbyt gęste i zbite
  • UWAGA! Alkohol może zawierać gluten! Jeżeli masz bezglutenowy, sprawdzony alkohol to możesz do ciasta dodać np. 50 g whisky, koniaku lub araku

Zagotowałem wodę i zalałem zmielone siemię lniane. Wymieszałem łyżką i powstała z tego kleik, który odstawiłem na bok. Zmieliłem wiórki kokosowe w młynku do kawy, w dwóch partiach z ostrożności, żeby nie zatrzeć młynka. Do dużej miski wsypałem mąkę migdałową, zmielone wiórki i kleik z siemienia lnianego i wymieszałem dokładnie łyżką. Następnie dodałem banany rozdrobnione widelcem oraz wszystkie pozostałe składniki i ponownie dobrze wymieszałem. Napełniłem ciastem silikonowe foremki i zapiekałem muffinki przez 20 minut w temperaturze 180 stopni na średniej półce. Wyłączyłem piekarnik i zostawiłem je na kolejne 5 minut. Muffinki po ostygnięciu robią się bardziej zwarte. Z podanych proporcji wyjdzie około 10-12 muffinek. Smacznego!

Leave a Reply