Pralinki orzechowo daktylowe

Mała pralinka to przekąska na duży głód! Znakomita porcja energii po praktyce jogi 🙂

Składniki:

  • 250 g daktyli
  • 250 g orzchów laskowych i migdałów (60% – 40%)
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta pieprzu cayenne
  • cynamon

pralinki

Zacząłem od rozdrobnienia orzechów. Przepuściłem je jeden raz przez wyciskarkę do soków Omega 8006 ze ślepą wkładką i otrzymałem coś w rodzaju mączki orzechowej. Jeśli nie masz wyciskarki możesz oczywiście użyć robota kuchennego. Orzechy będą mniej rozdrobnione i pralinki nie będą miały aż tak aksamitnej konsystencji, ale i tak będą smaczne 🙂

Następnie już w robocie kuchennym rozdrobniłem daktyle i dorzuciłem pozostałe składniki. Po minucie wszystko było wymieszane i uformowałem 20 pralinek. Niebo w gębie. Smacznego 😉

4 komentarze

  1. Kasia 12 lipca 2013
    • Filip 21 lipca 2013
  2. Pat 5 września 2013
    • Filip 5 września 2013

Leave a Reply