Warning: Use of undefined constant ‚WPLANG’ - assumed '‚WPLANG’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/przepis/domains/www.przepisnazdrowie.pl/public_html/wp-config.php on line 68 Warning: Use of undefined constant ‚pl_PL’ - assumed '‚pl_PL’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/przepis/domains/www.przepisnazdrowie.pl/public_html/wp-config.php on line 68 Polsko-chińskie pierożki wonton - KULINARNE PODRÓŻE

Polsko-chińskie pierożki wonton

Będąc na wyjeździe weekendowym w Kazimierzu nad Wisłą, w przypływie głodu, udaliśmy się ze znajomymi do jednej z centralnie położonych restauracji. Zamawiając pierogi ruskie, upewniłem się, że są bez mięsa i powiedziałem o tym, że mam alergię na mięso, tak na wszelki wypadek żeby wzbudzić czujność kasjerki. Dodatkowo poprosiłem, żeby kucharz nie polewał pierogów żadnym tłuszczem. Pomimo moich zastrzeżeń, siła przyzwyczajenia zwyciężyła i pierogi były obficie okraszone skwarkami 😉 Czy są w Kazimierzu restauracje, które serwują dania wegetariańskie? Jeśli ktoś zna takie, to proszę o informację.

Pierogi wonton są małymi pierożkami, które można wypełnić swoim ulubionym farszem. Ciasto wonton, można kupić w sklepach z chińskim jedzeniem, np. w Kuchniach Świata w Arkadii albo na tyłach Hali Mirowskiej. Są to mrożone, kwadratowe, posypane mąka, zamrożone płatki ciasta. Można je spotkać w dwóch rodzajach, które mają różne przeznaczenie, jedno jest do gotowania a drugie do smażenia.

Na farsz składają się następujące składniki:

  • 250 g bobu
  • 250 g tofu
  • czerwona cebula
  • czosnek
  • 250 g brokuła, kalafiora i marchewki
  • sos sojowy
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • oliwa

Ugotuj bób, ostudź go i obierz z łupinek. Wszystkie składniki drobno posiekaj, dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie. Farsz nakładaj na ciasto małą łyżeczką. Brzegi ciasta zwilż palcem zamoczonym w miseczce z wodą i sklej. Na youtube można znaleźć filmiki precyzyjnie pokazujące jak się formuje pierożki wonton. Pierożki gotuj około 5 minut. Podawaj polane oliwą i posypane szczypiorem.

2 komentarze

  1. Pingback: Makaronowa zupa wonton « JEM WARZYWA! 11 stycznia 2010
  2. Iwonka 11 stycznia 2010
    • Filip 11 stycznia 2010

Leave a Reply