Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami

Umówiłem się z Darkiem na test sprzętu oświetleniowego, który mógłbym wykorzystać do fotografowania potraw. Wykorzystaliśmy statywy, parasolki, lampy błyskowe i masę gadżetów o ciekawych nazwach, takich jak: plaster miody, strumienica czy beauty dish. To była dla mnie cenna lekcja, która uświadomiła mi jak dużo sprzętu potrzeba, żeby w ciekawy sposób oświetlić moje domowe „mini studio” 😉 Na sesję przygotowałem prostą potrawę z ryżu, tofu i dodatków. Oto składniki:

  • 250 g ryżu basmati
  • 200 g wędzonego tofu
  • pół szklanki mrożonego zielonego groszku
  • garść ulubionych kiełków, np. fasolki mung, brokuła, rzodkiewki
  • kilka pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • szczypior
  • sos sojowy
  • papryczka chili

Mrożony groszek wyłóż do naczynia i rozmroź go. Przepłucz dokładnie ryż i ugotuj go w proporcji 1 miarka ryżu i 2 miarki wody. Na rozgrzany olej rzepakowy z dodatkiem odrobiny oleju arachidowego wrzuć ząbki czosnku oraz papryczkę chilli. Kiedy czosnek się zarumieni wrzuć na wok (albo patelnię) pokrojone w drobną kostkę tofu i pokrojone na małe cząstki pieczarki. Po 3 minutach dorzuć zielony groszek i ugotowany ryż. Po kolejnych 3 minutach dorzuć kiełki i szczypior. Przypraw sosem sojowym. Smacznego

Na zdjęciach są pałeczki, ale służą jedynie dekoracji, ponieważ ryż basmati nie jest kleisty i trudno go jeść pałeczkami.

Zdjęcia wykonał D. Golik.

One Response

  1. asiaf 8 marca 2010

Leave a Reply