Warning: Use of undefined constant ‚WPLANG’ - assumed '‚WPLANG’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/przepis/domains/www.przepisnazdrowie.pl/public_html/wp-config.php on line 68 Warning: Use of undefined constant ‚pl_PL’ - assumed '‚pl_PL’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/przepis/domains/www.przepisnazdrowie.pl/public_html/wp-config.php on line 68 Pieczony falafel - KULINARNE PODRÓŻE

Pieczony falafel

Falafel – przepis dietetyczny

Ciecierzycę (zwaną potocznie grochem włoskim lub cieciorką) uwielbiamy pod każdą postacią.
Tym razem postanowiłem zrobić falafel – kotleciki z ciecierzycy bardzo popularne w kuchni arabskiej. Tradycyjnie falafel smażony jest w głębokim tłuszczu, więc żeby go trochę odchudzić tym razem upiekłem go w piekarniku. Wykonanie wersji pieczonej jest zdrowsze i znacznie prostsze od wersji smażonej. W przyszłości spróbuję go zmodyfikować, tak aby pozbyć się proszku do pieczenia, którego tym razem użyłem.

Pieczony falafel
Ingredients
  • 500 g ciecierzycy
  • 2 pęczki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 1 średnia posiekana cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki czarnuszka
  • sól, pieprz, chili
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Instructions
  1. Ciecierzycę moczyłem przez około 12 godzin, odsączyłem i wrzuciłem do sporego garnka (może być duża miska tak, aby wygodnie można było wymieszać wszystkie składniki).
  2. Po wymieszaniu zmiksowałem wszystko na dobrze połączoną masę w robocie kuchennym. Następnie uformowałem małe placuszki i rozłożyłem na wyłożonej pergaminem blaszce. Zapiekałem w temperaturze 180-200 stopni C przez około 30-40 minut. W połowie pieczenia obróciłem falafel na drugą stronę. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
  3. Falafel najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, bo wtedy jest jeszcze wilgotny. Z czasem może stać się suchy, więc nie warto robić dużych zapasów.
  4. Zjedliśmy go z dodatkiem oliwy z oliwek, oliwek kalamata, pasty tahini i ostrej pasty paprykowej. Opcjonalnie można podać go z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku. Smacznego!

 

Leave a Reply