Pieczony bakłażan z kaszą jaglaną

PIECZONY BAKŁAŻAN

Nareszcie jest sezon i można obkupić się tanimi bakłażanami i jeść je codziennie 😉 Oboje je uwielbiamy 🙂 Najlepszym sposobem na bakłażana jest przypieczenie go na patelni z powłoką, która nie wymaga tony oleju. Bardziej jest to grillowanie niż smażenie. Zazwyczaj używam oleju w spray-u, aby 2-3 razy spryskać patelnię,
a następnie podpiec na niej pokrojone wzdłuż bakłażany. Solę, pieprzę do smaku i przypiekam po kilka minut
z każdej strony na średnim ogniu. Jest doskonały z kaszą jaglaną lub ryżem, ale smakuje świetnie także, jako samodzielna przekąska skropiona oliwą w towarzystwie świeżych pomidorów i natki pietruszki lub kolendry.

baklazan z kasza jaglana

3 komentarze

  1. mopswkuchni 13 sierpnia 2013
    • Filip 14 sierpnia 2013

Leave a Reply