Pieczona dynia z bakaliami

Przetestowałem dziś nowy sposób na dynię, bo miałem już lekki przesyt zupy krem z dyni. Niniejszy przepis jest szkicem do eksperymentów związanych z pieczeniem dyni wypełnionej różnorakim nadzieniem. Tym razem na słodko z wykorzystaniem nadzienia bakaliowego. Pieczona dynia nie zawiera glutenu.

Składniki:

  • mała dynia
  • bakalie w dowolnym składzie: orzechy nerkowca, jagody goji, migdały, suszone morele, orzechy laskowe
  • kilka obranych kawałków dyni z odkrojonej górnej części
  • cynamon, kardamon, imbir
  • opcjonalnie mleko kokosowe

dynia-z-bakaliami

Umyłem dynię i odkroiłem górną część. Wyjąłem ze środka pestki a następnie wypełniłem dynię wszystkimi składnikami i zalałem wodą z mlekiem kokosowym. Zostawiłem na górze kilka centymetrów zapasu, aby upieczone składniki nie wypłynęły z dyni.

Dynię piekłem około godziny w piekarniku na średniej półce w temperaturze 180 stopni C. Długość pieczenia zależy od Twojego piekarnika. Nie zakrywaj dyni folią aluminiową, bo wydłuży to znacząco czas pieczenia poprzez obiżenie temperatury w środku dyni. Perfekcyjne określenie czasu pieczenia wymaga doświadczenia tak, aby dynia była miękka, a jednocześnie zachowała kształt i nie rozpadła się.

Dynia prezentuje się okazale i stanowi smaczny, naturalnie słodki, bezglutenowy i wegański deser.

2 komentarze

  1. Anonim 21 listopada 2013
    • Filip 21 listopada 2013

Leave a Reply