Omlet z płatków owsianych

Gdy już przyjdzie ten dzień, że wstając rano zaczynasz myśleć o zjedzeniu czegoś słodkiego, to lepiej zamiast sięgać po batoniki i ciastka przetworzone przemysłowo zrób sobie pyszny i pożywny omlet z płatków owsianych:

Składniki:
300 dag płatków owsianych błyskawicznych (trochę więcej niż 1 szklanka)
100 dag ziaren sezamu
2 jajka
1 opakowanie twarożku granulowanego (lub 150 dag twarogu z kostki)
2 łyżki miodu płynnego
Rozgrzaną patelnię  spryskaj olejem (najlepiej rzepakowym) i podpraż na niej płatki owsiane razem z sezamem. Gdy już będą rumiane i chrupiące, to przesyp je dużej miski.
Następnie oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywna pianę. Teraz po kolei dodawaj do płatków wszystkie składniki: twarożek, żółtka, miód i na końcu ubite białka. Jeśli używasz twarogu z kostki, to dodaj odrobinę mleka, aby masa nie była zbyt gęsta.
Na rozgrzaną patelnię, spryskaną odrobiną oleju, wylej ciasto i smaż omlet aż będzie złocisty.
p.s. w wersji dla początkujących możesz spróbować z ciastkami owsianymi, bo omlet łatwo się kruszy przy przewracaniu.

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych błyskawicznych (trochę więcej niż 1 szklanka)
  • 100 g ziaren sezamu
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie twarożku granulowanego (lub 150 g twarogu z kostki)
  • 2 łyżki miodu płynnego

Rozgrzaną patelnię spryskaj olejem (najlepiej rzepakowym) i podpraż na niej płatki owsiane razem z sezamem. Gdy już będą rumiane i chrupiące, to przesyp je dużej miski.

Następnie oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywna pianę. Teraz po kolei dodawaj do płatków wszystkie składniki: twarożek, żółtka, miód i na końcu ubite białka. Jeśli używasz twarogu z kostki, to dodaj odrobinę mleka, aby masa nie była zbyt gęsta.

Na rozgrzaną patelnię, spryskaną odrobiną oleju, wylej ciasto i smaż omlet aż będzie złocisty. W wersji dla początkujących możesz spróbować z ciastkami owsianymi, bo omlet łatwo się kruszy przy przewracaniu.

omlet z płatków owsianych

Przepisy prosto na Twój e-mail!

No spam guarantee.

Dodaj komentarz