Po latach różnego rodzaju eksperymentów na sobie postanowiłem stworzyć małe kompendium wiedzy na temat zdrowia, jedzenia i stylu życia, aby podzielić się doświadczeniem i zainspirować poszukujących. Znajdziesz tutaj na pewno przepisy wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe, które w większości sam stworzyłem, a na pewno sam wypróbowałem, ale także wiedzę na temat zasad zdrowego życia, opisy i zastosowanie różnych mniej lub bardziej egzotycznych produktów.
Zapraszam!
Namaste!
FILIP
Eksperymentuję z dietą wegetariańską od kilkunastu lat. Jestem otwarty na nowe składniki, produkty i dania, ponieważ uważam, że zdrowa dieta musi być różnorodna. Inspirują mnie kuchnie azjatyckie co wiąże się z moim zamiłowaniem do podróżowania. Odwiedziłem między innymi takie kraje jak: Indie, Nepal, Tajlandia, Wietnam, Kambodża, Sri Lanka. W krajach tych, różnorodne warzywa i owoce są łatwo dostępne na codziennych targach co powoduje, że dania przygotowywane są ze świeżych składników i nie są wysoko przetworzone. Z każdej podróży przywożę nowe pomysły oraz egzotyczne w naszym kraju produkty.
Mam nadzieję, że zamieszczone na stronie przepisy będą zachęcały do wypróbowania nowych smaków i poszukiwań kulinarnych.
W wolnym czasie ćwiczę jogę, co zdecydowanie pomaga utrzymać zdrowie w dobrej formie.
Jeśli masz pytania to pisz na adres filip (at) przepisnazdrowie.pl
Jeśli natto jest dalej aktualne to chętnie spożytkuję …. Ostatnio zeżarli mi ostatnie pudełeczko i nie mam z czego sfermentować nowego 🙁 A zajadamy się nim z gorącym ryżem odrobiną karashi i dashi po solidnym rozmieszaniu pycha
Tak starter z zarodnikami ciągle jest u mnie i oddam go w dobre ręce 🙂
Nigdy nie jadłem prawdziwego natto. Poszukuję startera, proszę o pomoc.
Starter z zarodnikami ciągle jest u mnie w lodówce. Leży już tam dłuższy czas ale jest szansa, że ciągle jest aktywny.
Jest możliwość zakupienia natto w Kuchniach Świata! kuchnieswiata.com.pl
Natto bywa dostępne w sklepie evergreen w Warszawie. Kosztuje około 6 PLN.