Natto

Natto to sfermentowana soja

Powstaje w wyniku połączenia ugotowanego ziarna sojowego ze szczepem bakterii Bacillus Natto, które nadają soi unikalne właściwości odżywcze, teksturę oraz smak.

Natto jest bardzo popularne w Japonii ze względu na dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawiera między innymi dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, lecytynę, witaminę E oraz witaminę K2 zapobiegającą osteoporozie, zmniejszającą ryzyko zawału serca oraz miażdżycy. Zawiera również enzym nattokinazę oczyszczający i rozrzedzający krew, który obniża ciśnienie, poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Nattokinaza sprzedawana jest jako suplement diety, naturalny i mocniejszy zamiennik aspiryny.

Ponadto wspomaga pracę jelit, oczyszcza je ze złogów i uzupełnia florę bakteryjną.

Ze względu na kleistą konsystencję konsumpcja natto dla Europejczyka stanowi nie lada wyzwanie. W Japonii za to jest przysmakiem, a konsystencja jest jego walorem, dla jej podkreślenia często podawane jest z okrą i surowym jajkiem 🙂

Przepis na natto znajdziesz tutaj.

natto-sticky

 

4 komentarze

  1. Wild Tofu 12 marca 2013
    • Filip 12 marca 2013
  2. Krzysiek 8 czerwca 2015
    • Filip 8 czerwca 2015

Leave a Reply