Marmolada z dyni i jabłek

Marmolada z dyni i jabłek

Jesień to sezon na dynię, która wg. medycyny chińskiej wzmacnia śledzionę i żołądek, więc postanowiłem przygotować sezonową dyniowo-jabłkową marmoladę, która można jeść samą jako owocowy mus, lub jako dodatek do naleśników albo pełnoziarnistego pieczywa.
Jabłka są słodkie same w sobie, więc nie ma potrzeby dosładzania, dzięki czemu deser można zakwalifikować do kategorii super zdrowych 🙂

dynia-jablka

Składniki

  • 1kg dyni
  • 1kg słodkich jabłek
  • cynamon, goździki, mielony kardamon, gałka muszkatołowa

 

dynia-jablko-gotowanie

Dynię obrałem, wydrążyłem środek i pokroiłem na małe kawałki, dokładnie tak samo przygotowałem jabłka. Do sporego garnka wlałem 1 szklankę wody i wrzuciłem dynię, jabłka oraz przyprawy. Gotowałem około 30 minut, mieszając aby marmolada się nie przypaliła. Smakuje znakomicie!  Smacznego 🙂

dzem z dyni i jablka

 

 

 

10 komentarzy

  1. wege.qkiz.pl 22 października 2012
    • Filip 22 października 2012
  2. Jaglanek 23 października 2012
    • Filip 23 października 2012
    • wanda 28 lipca 2015
  3. Anonim 22 października 2014
    • Filip 22 października 2014
  4. wanda 18 listopada 2015
    • FILIP 18 listopada 2015

Leave a Reply