Makaronowa zupa wonton

Chińczycy znają bób od tysięcy lat, ale nie wiem czy wykorzystują go do nadziewania pierożków wonton. Mój farsz do pierożków wonton, zawiera bób, który lubię. Jest to powód, dla którego nie mógłbym zostać kapłanem w starożytnym Egipcie. Kapłani nie spożywali bobu, gdyż był on uważany za pokarm umarłych. W XX wieku odkryto, nową jednostkę chorobową zwaną fawizmem. Na szczęście występowanie genu powodującego fawizm, jest w Polsce bardzo rzadkie, a tym samym bób może gościć na naszych stołach.

Przepis na pierożki wonton opisałem tutaj. Tym razem postanowiłem podać je w typowo azjatycki sposób, w połączeniu z zupką makaronową. Oto składniki:

  • kilka pierożków wonton
  • makaron błyskawiczny
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • różyczki brokuła lub kalafiora
  • cebula czerwona
  • marchew
  • szczypior
  • miso
  • sos sojowy

Przygotuj wywar warzywny. Pokrój warzywa takie jak brokuł, kalafior, marchew, cebula, kapusta pekińska i gotuj je przez kilka minut. Do wywaru dodaj miso, sos sojowy i ulubione przyprawy. Kiedy wywar będzie gotowy, wrzuć do niego makaron błyskawiczny. Po kilku minutach makaron będzie miękki i możesz podawać zupę.

Leave a Reply