Trafiłem kiedyś do znajomych, którzy na co dzień jedzą mięso i sprawiłem im kłopot, bo nie wiedzieli czym mają mnie poczęstować 🙂 Skończyło się na tym, że ugotowali mi całego kalafiora tradycyjnie okraszonego masłem i bułką tartą. Jeśli nie wiesz co jedzą wegetarianie i weganie to proponuję Ci ten przepis na łatwy obiad. Będziesz w stanie w krótkim czasie przygotować urozmaicony obiad z kilku bezmięsnych i w dodatku bezglutenowych składników. Danie zawiera solidną porcję wegańskich protein w postaci tempehu, który jest produktem fermentowanym i lepszym niż tofu, a więcej o jego właściwościach możesz przeczytać tutaj – Zrób sobie tempeh. Tempeh możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością, najczęściej do wyboru będzie zwykły, marynowany lub wędzony. Jeśli nie uda Ci się znaleźć tempehu to użyj marynowanego lub wędzonego tofu. Jest to dietetyczny i zdrowy posiłek pełen świeżych warzyw i ziół, którym zaskoczysz niejednego wegetarianina. Jest to również dobra propozycja dla osób, które szukają prostego obiadu bez glutenu.
Składniki:
- 100 g tempehu pokrojonego w plastry
- 1/2 awokado
- 2 pomidory
- 1 marchewka
- garść rukoli
- garść oliwek
- świeża bazylia
- szczypiorek
- kilka plasterków cebuli
- oliwa lub tahini jako dressing
Umyte i pokrojone składniki ułożyłem na talerzu, posoliłem do smaku i polałem dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia. Prawda, że łatwy? 🙂