Krem kokosowy z borówkami

Czy zdarzyło Ci się kupić nowy produkt z zamiarem jego wykorzystania, a potem trafił na długie miesiące na półkę? Założę się, że tak. Mnie to też spotyka. Zapalam się na widok czegoś nowego,
a potem nie wiem co z tym zrobić i w końcu odkładam to na później. Wśród moich „półkowników” jest Red Yeast Rice (czerwony ryż drożdżowy), kultury bakterii do przygotowania Stinky Tofu, czy też kultury bakterii do przyrządzenia Natto.

Jeśli masz podobne sytuacje, zapraszam do komentowania, podziel się swoją historią!

Jakiś czas temu kupiłem krem kokosowy żeby wykorzystać go do ciasta lub deseru, ale nie miałem pomysłu i krem trafił na półkę. W końcu w ramach rozbudowywania działu z przepisami bezglutenowymi udało mi się wykorzystać go do przyrządzenia minimalistycznego deseru z dwóch składników i tak oto powstał krem kokosowy z borówkami.

krem kokosowy śmietanka kokosowa

Podstawowym składnikiem deseru jest krem lub śmietanka kokosowa (słowo cream można przetłumaczyć jako krem lub śmietanka). Jest on uzyskiwany poprzez zmielenie białego miąższu kokosa. Opakowanie zawiera również małą porcję aromatycznego oleju kokosowego. Produkt nie zawiera dodatków ani konserwantów. Cena za opakowanie wynosi około 6 PLN. Deser jest bardzo sycący, kremowy, bezglutenowy, wegański, na zimno i bez dodatku cukru.

Krem kokosowy z borówkami

[b] Krem kokosowy z borówkami [/b]
Cuisine: bez glutenu, wegańska, wegetariańska
Author: Filip
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 6-7
Prosty przepis na bezglutenowy deser z kremu kokosowego i borówek.
Ingredients
  • 200 g kremu kokosowego – pure creamed coconut
  • 250 g borówek
Instructions
  1. Krem kokosowy rozpakuj, pokrój na kawałki i przełóż do robota kuchennego.
  2. Dodaj umyte borówki.
  3. Zmiksuj aby połączyć składniki.
  4. OPCJA: jeśli masz słodki ząb możesz dodać trochę syropu klonowego, melasy z karobu itp.
  5. Napełnij foremki lub salaterki i włóż do lodówki na 1 godzinę lub do zastygnięcia.
Notes
Jeśli dodasz do składników 250ml wody deser będzie lżejszy, lekko wodnisty i mniej esencjonalny.

 

2 komentarze

  1. wanda 29 lipca 2015
    • FILIP 29 lipca 2015

Leave a Reply