Kolorowa papryka nadziewana kuskus

Kolorowa papryka nadziewana kuskus

Jesień przynosi dojrzałą wielobarwną paprykę, którą można jeść na surowo, ale można też faszerować ją kaszą lub ryżem z różnymi dodatkami. Większość dań, które przyrządzam to dania spontaniczne, jednorazowe. Tym razem postanowiłem skomponować farsz w skład, którego wchodzi drobny kuskus oraz dodatki. Oto składniki:

  • 2 kg kolorowej papryki
  • 1/2 kg kuskus
  • 2 pęczki zielonej natki pietruszki
  • główka czosnku
  • namoczone pestki słonecznika
  • drobne różyczki brokuła
  • sól
  • kmin rzymski
  • pieprz cayenne
  • olej słonecznikowy

Papryka nadziewana kuskus

Dzień przed przygotowaniem dania przepłucz zimną wodą pestki słonecznika  i pozostaw w lodówce zalane wodą.  Kwiat brokuła potnij na małe różyczki tak, aby mogły się zmieścić w nadziewanej papryce. Różyczki możesz spryskać olejem i wrzucić na 2 minuty na rozgrzaną patelnię, ale możesz je tylko sparzyć wodą. Przygotuj kuskus zalewając go wrzątkiem w proporcji 1:1 tak, aby był sypki, ale jeśli będzie się delikatnie kleił to też będzie ok. Po kilku minutach, kiedy kuskus będzie gotowy i schłodzi się, dodaj wszystkie składniki  oprócz czosnku i wymieszaj. Z papryki trzeba wyciąć górną część z ogonkiem i wysypać pestki. Nadziej paprykę łyżką, lub ręką. Kiedy papryki będą już nafaszerowane wetknij do każdej z nich ząbek czosnku. Papryki ustaw w żaroodpornym naczyniu lub blasze i zapiekaj w piekarniku około 45 minut, aż będą miękkie i przypieczone. Smacznego!

 

One Response

  1. tomek 13 października 2009

Leave a Reply