Koktajl z jarmużu

Zielony koktajl z jarmużu

Jarmuż, tak jak i inne warzywa z rodziny kapustowatych, zawiera substancje wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Niestety w trakcie gotowania enzym zwany mirozynaza, niezbędny do aktywowania dobroczynnych substancji antyrakowych, ulega zniszczeniu.

Można temu zapobiec siekając jarmuż na około 40 minut przed gotowaniem lub smażeniem. Enzym zdąży zrobić swoje, a powstały w efekcie sulforafan przetrwa gotowanie w wysokiej temperaturze.

Innym sposobem jest dodanie do potrawy po zakończeniu gotowania około pół łyżeczki zmielonej gorczycy. W jej zastępstwie możesz użyć chrzanu lub wasabi.

Przepis na koktajl z jarmużu zawiera w sobie sok z cytryny, co sprawia że zawarte w jarmużu żelazo lepiej się przyswaja. W celu zrównoważenia kwaśnego smaku, dodaj pół lub całe słodkie jabłko.

koktajl z jarmużu

 

Koktajl z jarmużu
Ingredients
  • 3 liście jarmużu
  • 1 cytryna
  • 1 kiwi
  • 1 jabłko
  • 1-1,5 litra wody w zależności od wielkości blendera
Instructions
  1. Liście jarmużu umyj i oderwij od łodyg.
  2. Wyciśnij sok z cytryny.
  3. Obierz kiwi.
  4. Pokrój jabłko.
  5. Wszystkie składniki wrzuć do blendera kielichowego, dodaj odpowiednią porcję wody i zmiksuj.

jarmuż cytryna kiwi

Pozostałe przepisy z wykorzystaniem jarmużu:

Więcej na temat właściwości jarmużu znajdziesz tu:

One Response

  1. Zenno 16 listopada 2014

Leave a Reply