Kokosowy nerkownik z wiśniami

Nerkownik to proste wegańskie ciasto bez pieczenia. W jego składzie znajdują się orzechy nerkowca połączone z olejem kokosowy lub kremem kokosowym (coconut cream). Proporcje składników podane są na okrągłą foremkę o średnicy 20-22 cm. Do przygotowania ciasta potrzebny jest robot kuchenny.

kokosowy nerkownik z wisniami

Składniki:

Spód:

  • 100 g migdałów
  • 50 g daktyli
  • 50 g wiórków kokosowych
  • opcjonalnie espresso

Góra:

  • 200 g nerkowców
  • 200 g kremu kokosowego albo 100 g oleju kokosowego
  • 250 ml wody albo mleka roślinnego
  • wanilia albo jej aromat
  • sok z jednej limonki lub z połówki cytryny
  • coś słodkiego w płynie albo ksylitol do smaku
  • garść wydrążonych wiśni

Składniki na spód dodaj do robota kuchennego i miksuj je przez kilka minut aż uzyskasz kleistą masę. Wyłóż nią spód foremki i dobrze ugnieć.

Podobnie postępuj ze składnikami na górę, ale bez udziału wiśni, które dodasz na samym końcu. Miksuj aż nerkowce będą dobrze rozdrobnione i połączone z pozostałymi składnikami. Jeśli masz czas możesz wcześniej namoczyć nerkowce ale wtedy zmniejsz ilość dodanej wody lub mleka. Poziom słodkości ciasta dostosuj do swojego smaku, dodając syrop klonowy, melasę z karobu lub ksylitol. Na koniec dodaj wydrążone i odsączone wiśnie i wymieszaj łyżką. Przetransferuj całość do foremki i wyrównaj łyżką.

Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzina albo na krótszy czas do zamrażalnika. Przed podaniem pozwól aby chwilę odtajało, będzie lepiej się kroiło.

Leave a Reply