Kimchi – kiszona kapusta pekińska po koreańsku

Kimchi

Produkty fermentowane takie jak kiszona kapusta, kimchi, kiszone warzywa, kefir czy natto zawierają ogromne ilości korzystnych dla ludzkiego organizmu bakterii. Kiszonki wzmacniają organizm i chronią przed chorobami, są to naturalne probiotyki. Jeśli bierzesz antybiotyki, niezbędne jest uzupełnienie flory bakteryjnej i tu mogą być pomocne kiszonki. Najlepiej jeśli kiszonkę zrobisz sam, ponieważ sklepowe kiszonki mogą być konserwowane lub na szybko robione z dodatkiem octu. Kimchi robię z kapusty pekińskiej z dodatkiem różnych warzyw. Jest to łatwy przepis i zachęcam do jego wypróbowania.
Za pierwszym razem najlepiej zrobić małą porcję i przekonać się czy intensywny zapach i smak kimchi nie wystraszy twoich zmysłów 🙂

Składniki:

  • około 0,5 kg kapusty pekińskiej
  • 1-2 białe rzodkwie
  • kilka ząbków czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • 1 łyżka ostrej papryki mielonej lub pieprzu cayenne z domieszką słodkiej papryki (ilość zależy od twojej tolerancji)
  • sól
  • dymka
  • szczypta cukru

kimchi

Zacząłem od pokrojenia kapusty pekińskiej i białej rzodkwi na nieduże kawałki. Wrzuciłem je do stalowego garnka i zalałem roztworem soli w proporcji 1 łyżka soli na 1 szklankę wody.

Warzywa przydusiłem talerzem tak, żeby były całe zanurzone w solance, przykryłem ściereczką i zostawiłem na 6-12 godzin.

Czosnek i imbir bardzo drobno pokroiłem (choć najlepiej zrobić z nich pastę), dodałem przyprawy oraz drobno pokrojoną dymkę. Kapustę i rzodkiew odcedziłem zachowując solankę i wymieszałem z resztą składników. Kapustę z przyprawami ułożyłem ściśle w słoikach i zalałem solanką, tak aby warzywa były przykryte, ale żeby zostały około 2 cm wolnej przestrzeni do brzegu słoika. Słoiki przykryłem ściereczką i postawiłem przy kaloryferze na 3 dni. Im dłużej kapusta fermentuje tym jest bardziej kwaśna,
więc aby w końcu zatrzymać proces przeniosłem słoiki do lodówki. Kimchi będzie znakomitym dodatkiem do każdego obiadu. Smacznego 🙂

2 komentarze

  1. Korea Online 2 marca 2014
    • Filip 2 marca 2014

Leave a Reply