Kasza jaglana z brokułami

Kiedy znajoma opowiadała, że jej patentem na przeziębienie jest kasza jaglana trudno mi było w to uwierzyć. Jeszcze bardziej zaskakujące było to, że jadła kaszę przez tydzień. Właściwie, to jadła wyłącznie kaszę… Taka monodieta przestaje być dziwna, kiedy poznamy skład kaszy jaglanej. Zawiera ona krzemionkę, która pozytywnie wpływa na stawy, paznokcie, skórę i włosy; witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, fosfor. Zawartość białka wynosi około 10-11%. Ma ona działanie rozgrzewające, zasadotwórcze. Otrzymuje się ją z prosa, nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna. Jedyny minus, którego można się doszukać, to wysoki indeks glikemiczny IG 71, ponieważ kasza zawiera około 55-65% skrobi. Uważam, że dodanie do potrawy dużej ilości warzyw zielonych, zawierających błonnik, korzystnie wpłynie na obniżenie IG.

Zalety kaszy jaglanej powodują, że warto wprowadzić ją do swego jadłospisu i to nie tylko jesienią. Moje pierwsze zetknięcie się z jej smakiem było zniechęcające. Wyczuwałem goryczkę, a kasza była posklejana, co czyniło ją mało apetyczną. Jednak nie zraziłem się do niej, i próbowałem przyrządzać ją z różnymi warzywami. Dziś jestem jej fanem i razem z żoną dziwimy się, jak to możliwe, że mogła nam nie smakować.

kaszajaglana-brokul-pieczarki

Kasza jaglana z brokułami
Ingredients
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • kilka różyczek brokuła
  • kilka pieczarek
  • glony wakame
  • sól
  • chilli w proszku
  • mielona kolendra
  • oliwa
Instructions
  1. Wsyp kaszę jaglaną do sitka o małych oczkach i przepłucz dużą ilością wody, do momentu kiedy przepływająca przez kaszę woda będzie czysta. Wrzuć ją do zagotowanej i osolonej wody w proporcji 1:2. Do gotującej się kaszy dodaj łyżkę oliwy. Przez kilka minut gotuj kaszę na dużym ogniu, potem zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. W sumie po 16-20 minutach gotowania, kasza powinna wchłonąć całą wodę. Wyłącz płytę lub gaz i pozostaw kaszę, w zamkniętym pokrywką garnku, aby jeszcze bardziej zmiękła.
  2. Cebulę pokrojoną w plastry, wrzuć na rozgrzaną i spryskaną małą ilością oleju. Dodaj sól, chili w proszku oraz mieloną kolendrę. Po minucie wrzuć na patelnię pokrojone w plastry pieczarki. Po kolejnej minucie wrzuć drobne różyczki brokuła. Przypiekaj przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Wszystkie składniki mają być jędrne i tak bardzo surowe, jak tylko możesz to zaakceptować. Jeśli lubisz surową cebulę, zwłaszcza cukrową albo czerwoną, to możesz jej nie smażyć. Tak samo z brokułem, jeśli lubisz go w postaci surowej, to też nie musisz go smażyć.
  4. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki, posyp glonami wakame i dodaj olej z oliwek. Smacznego!

 

3 komentarze

  1. PeggyBlond 18 listopada 2009
    • Filip 18 listopada 2009
  2. PeggyBlond 19 listopada 2009

Leave a Reply