Kasza orkiszowa z pieczonymi warzywami

Orkisz (Triticum spelta) jest odmianą pszenicy, która była popularna w starożytności oraz w średniowieczu. Przez długie lata zapomniany, aktualnie jest dostępny do kupienia pod wieloma postaciami. Próbowałem kawy orkiszowej, pieczywa z dodatkiem mąki orkiszowej oraz kaszy orkiszowej. Jest jeszcze makaron oraz wódka orkiszowa, ale nie miałem okazji ich smakować. Orkisz zawiera duże ilości białka (jego zawartość wynosi od 13 do 17 %), witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Jest zdrowy i smaczny.

Dzisiaj proponuję kaszę orkiszową, dosyć grubo mieloną w połączeniu z pieczonymi warzywami. Wykorzystaj następujące składniki:

  • 250 g kaszy orkiszowej
  • kilka ziemniaków
  • bakłażan
  • kapusta
  • czosnek
  • papryka
  • cebula
  • por
  • natka pietruszki
  • kiełki

Zacznij od ugotowania ziemniaków w łupinkach. W ten sposób zmniejszysz ich indeks glikemiczny, który wciąż będzie wysoki, ale w połączeniu z warzywami oraz błonnikiem powinien się znacznie zmniejszyć. W tym samym czasie przepłucz kaszę i wrzuć do wrzącej wody, w proporcji 1:2.

Warzywa oczyść, pokrój na kawałki i spryskaj oliwą. Weź blachę i wyłóż ją liśćmi białej kapusty. Ułóż na niej warzywa, posyp solą i pieprzem. Przykryj blachę pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-40 minut, aż warzywa zmiękną. Por wymaga dłuższego zapiekania i często jest trudny do pogryzienia, więc możesz z niego ostatecznie zrezygnować. W czasie gdy warzywa będą w piekarniku, ugotuje się kasza i ziemniaki. Nałóż na talerz po kawałku wszystkich składników i udekoruj natką pietruszki oraz kiełkami.

kaszaorkiszowa-warzywa

3 komentarze

  1. Karol 28 grudnia 2011
    • Filip 28 grudnia 2011
  2. Ada 19 maja 2012

Leave a Reply