Jarmuż w zapiekance ziemniaczanej

Dostaliśmy jarmuż z ekologicznego ogrodu 🙂 Jest to jedno z najzdrowszych warzyw na ziemi, a jednocześnie jest jednym z naszych ulubionych, może dlatego że jest tak mało popularny i tak krótko jest na niego sezon, więc rzadko mamy okazję go jeść.
O jego właściwościach zdrowotnych możecie przeczytać w naszej encyklopedii – jarmuż.
Postanowiłem połączyć go z ziemniakami dodając natkę pietruszki, koperek i rozmaryn. Moja improwizacją okazała się dobrym połączeniem. Jarmuż co prawda trochę ginie w tym połączeniu, ale całość nabiera zaskakującego smaku, więc nikomu jeszcze nie udało się odgadnąć wszystkich składników. Jest to danie dla tych, którzy mają dużą ilość jarmużu i nie wiedzą co z nim robić. Jeśli po raz pierwszy chcesz spróbować jarmużu to polecam ten przepis Jarmuż z tofu i ryżem basmati albo zupę z jarmużem Caldo Verde.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 300 g jarmużu
  • 2 duże cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie 2-3 jajka

Jarmuż w zapiekance ziemniaczanej

 

Ziemniaki oraz cebule obrałem a następnie użyłem robota, żeby zetrzeć je na tarce z drobnymi oczkami. Odcisnąłem nadmiar płynu i wrzuciłem do dużego garnka. Liście jarmużu oddzieliłem od łodyg i razem z natką oraz koperkiem zmiksowałem aż się połączyły w zieloną gładką masę. Wszystkie składniki dobrze wymieszałem i przełożyłem do dużej blaszki. Czas pieczenia zależy od piekarnika oraz grubości babki. Zapiekałem ją około 1,5 godziny w temperaturze 200 C. Dobrze smakuje też z sosem pomidorowym. Na zdrowie!

5 komentarzy

  1. trzcinowisko 25 września 2012
  2. Aska 7 października 2012
  3. Kasia 14 września 2014
    • Filip 14 września 2014

Leave a Reply