Warning: Use of undefined constant ‚WPLANG’ - assumed '‚WPLANG’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/przepis/domains/www.przepisnazdrowie.pl/public_html/wp-config.php on line 68 Warning: Use of undefined constant ‚pl_PL’ - assumed '‚pl_PL’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/przepis/domains/www.przepisnazdrowie.pl/public_html/wp-config.php on line 68 Jarmuż z tofu i kiełkami - KULINARNE PODRÓŻE

Jarmuż z tofu i kiełkami

Jarmuż z tofu to szybkie danie będące połączeniem białka sojowego i warzyw. Jarmuż wychwalałem już wcześniej, wciągający smak i samo zdrowie!  Zawiera witaminy, wapń, fosfor, magnez, żelazo i przeciwutleniacze. Wiedziano już o tym w średniowieczu, bo był on wtedy jednym z najpopularniejszych warzyw zielonych. Zbieram go latem odrywając młode i jędrne liście, nie czekam do późnej jesieni i przymrozków żeby pozbyć się wyczuwanej przez niektórych goryczki.

Składniki:

  • 200 g tofu
  • kilkanaście średnich liści jarmużu
  • mała cukinia
  • opakowanie mieszanki kiełków
  • mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
Umyj dokładnie liście jarmużu z piasku. Tofu pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z małą ilością rozgrzanego oleju aby je przyrumienić. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i pokrojoną w plasterki cukinię. Dodaj sól, pieprz i ostrą paprykę. Po około 10 minutach (nie zapomnij o mieszaniu), kiedy cukinia zmięknie, dodaj drobno porwane na kawałki liście jarmużu (bez łodyg). Po 3-5 minutach dodaj umytą mieszankę kiełków i 1-2 ząbki czosnku. Jeszcze 3 minuty i danie gotowe. Smacznego!

 

3 komentarze

  1. Edyta 27 lipca 2011
    • Filip 27 lipca 2011
  2. Edyta 31 lipca 2011

Leave a Reply