Jarmuż z tofu to szybkie danie będące połączeniem białka sojowego i warzyw. Jarmuż wychwalałem już wcześniej, wciągający smak i samo zdrowie! Zawiera witaminy, wapń, fosfor, magnez, żelazo i przeciwutleniacze. Wiedziano już o tym w średniowieczu, bo był on wtedy jednym z najpopularniejszych warzyw zielonych. Zbieram go latem odrywając młode i jędrne liście, nie czekam do późnej jesieni i przymrozków żeby pozbyć się wyczuwanej przez niektórych goryczki.
Składniki:
- 200 g tofu
- kilkanaście średnich liści jarmużu
- mała cukinia
- opakowanie mieszanki kiełków
- mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
A skąd o tej porze jarmuż? wydawało mi się zawsze że to zimowe warzywo 🙂
Zrywany od 3 tygodni w ogrodzie. Do wyboru zielony i fioletowy. Niektore liście przerastają i robią się nieapetyczne. Nie wyczuwam w nim żadnej goryczki. Pozdrawiam!
Fajnie masz 🙂
Ja planuję jako poplon zasiać w sierpniu 🙂