Jarmuż z tofu i ryżem basmati

Jarmuż z tofu i ryżem basmati

Spytałem panią z hurtowni indyjskiej, który ryż basmati poleca. Na paletach leżały różne odmiany w workach po  5 i 10 kilogramów. Stwierdziła, że wszystkie oferowane gatunki są dobre, ale jak przychodzi Pakistańczyk to kupuje ryż z Pakistanu, podobnie postępują Hindusi kupując ryż z Indii. Długo nie mogłem się zdecydować więc ostatecznie kupiłem 2 opakowania po 1 kg, jedno z Pakistanu a drugie z Indii.

Oba kraje mają za sobą trudne wydarzenia historyczne, które do dziś wzbudzają ogromne emocje. Miałem przyjemność spędzić kilka godzin na granicy indyjsko-pakistańskiej, niedaleko od miasta Amritsar, uczestnicząc w ceremonii wieczornego zamknięcia przejścia granicznego Attari – Wagah. Przy promieniach zachodzącego słońca, w upalnej i wilgotnej atmosferze, setki ludzi wznosiły ku niebu i swoim sąsiadom heroiczne pieśni i okrzyki o sławie i chwale własnego narodu. Wodzirej, głośna muzyka, separacja mężczyzn i kobiet z odrębną sekcją dla turystów, flagi, okrzyki, galowe mundury, kolorowe ciężarówki to wszystko było bezcenne. Jeśli będziesz w okolicy Amritsaru to gorąco polecam wycieczkę na granicę.

Gorącej atmosfery nie lubi jarmuż, bohater dzisiejszego dania. Preferuje chłodny klimat i ma małe wymagania glebowe. Wygląda jak pomarszczona, nie zwinięta w kłąb, zielona kapusta. Ma właściwości antyrakowe, zawiera żelazo, a autorzy książek kucharskich nie mogą się nachwalić jaki to jarmuż jest zdrowy i zalecają jego częste spożycie w dużych ilościach.

Ale gdzie go kupić? W Warszawie znalazłem jarmuż w sieci sklepów Real. Jednak jest to ryzykowny sposób zakupu. Trzeba mieć szczęście i trafić na świeżą dostawę. Mam wrażenie, że konsumenci wcale nie znają tego warzywa i mało chętnie je kupują. Długo leży na półce, po czym żółcieje i pleśnieje. Jem jarmuż rzadko, ale cenię go za bogate wartości odżywcze, wciągający smak i konsystencję.

Jarmuż z tofu i basmati

Do przyrządzenia potrawy wykorzystałem następujące składniki:

  • 1/2 kg jarmużu
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 100-150 g tofu
  • cebula
  • czosnek
  • cytryna
  • pieprz cayenne

Przepłucz ryż i ugotuj go. Zajmie to około 10-12 minut. Jarmuż umyj dokładnie i porwij go na kawałki, odrywając od centralnej, twardej łodygi. Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę tofu, z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Tofu możesz wcześniej zamarynować w ulubionym zestawie przypraw. Po kilku minutach dorzuć na patelnię jarmuż, który zmięknie dosyć szybko i po 3-4 minutach będzie miał żywy, wyrazisty, zielony kolor. Podawaj go z ryżem, skropionym sokiem z cytryny i polanym oliwą z oliwek.

One Response

  1. asiaf 15 grudnia 2009

Leave a Reply